Ett foto publicerat av Anna (@annaasplund)


Jag vill ge utrymme till fler veganer här på bloggen och de här tipsen som Anna skrev inför nyår tycker jag passar fint att börja med! Följ henne på Instagram.

1. Djurens lidande är en viktigare (och starkare) motivation än din egen hälsa, jag lovar. Att välja bort animalier (så gott en kan) är INTE en diet. Det handlar om att välja bort onödigt våld. Precis som du nog redan gör i relation till människor till exempel. 🙂 Fokusera på att du inte vill betala för det du ser som djurplågeri.

2. Se det som att du gör aktiva val. Istället för att tänka att det handlar om förbud. Om det råkar bli fel, tänk framåt istället. Det är ju normerna, inte dina ev misstag, som styr lidandet i världen. 🙂

3. Fundera på hur köttnormen fungerar. Varför är även normkritiker så ivriga att försvara just denna norm? Hur och när lär vi oss att det är ok att skada en kännande individ bara för vår njutning, trots att vi inte alls måste? Som en klok person skrev: ”Vi måste börja utgå från vår kunskap och moral istället för vanor och traditioner.”

Vem lärde oss att bara människor har rätt till sina egna kroppar, barn och liv?

4. Ta reda på fakta. Om du t.ex. är ”vegetarian för djurens skull” men dricker mjölk och äter ost och ägg, så kan det mycket väl vara så att du bidrar till lika mycket av det du är emot som en köttätare. Se punkt 5 och 6 för detta missar många. Så:

5. Lär dig hur kalvens mjölk hamnar på våra bord och vad som händer med kalven:

Korna har mjölk för att de görs dräktiga gång på gång (en arm i rumpan, ett stålrör i slidan). De bär sina kalvar i nio månader men de tas ifrån dem som nyfödda. Ja, även på ekogårdar.

Om kalven får komjölk (vilket en t.ex. kan läsa på arla.se) så är det i en plastbytta. Sin mamma ser hen aldrig mer. De är tillsammans i ett halvår minst i naturen.

Och döden är en viktig del i mjölkproduktionen: hankalvar blir dödade för kött efter två år. Honorna blir utnyttjade som mjölkkor och sen dödade och utbytta när de är fem år.

Mjölkgårdarna förbrukar individer och liv i en sån fart att de står för mer än hälften av nötköttet i butikerna. Mjölk ÄR köttindustrin.

Se en ko bli separerad från sin kalv. Visa filmen för din morsa/farsa/vän. Det är väldigt motiverande, jag lovar.

6. Ägg: Kännande individer utnyttjas som matmaskiner och sen blir de dödade på ett plågsamt sätt.

Hönorna kommer från kläckerier där de nykläckta kycklingarna sorteras på löpande band (bokstavligt talat) i en hastighet av 900 stycken i timmen.

Hälften av kycklingarna, tupparna, har äggindustrin ingen användning för. De blir dödade direkt. Metoder: Gas/kvarn.

Frigående hönor är oftast hönor som stressar runt i tusental utan möjlighet att känna igen varandra och bilda flockar.

7. ”Men eko då, min granne har grisar som verkar må bra och…” För det första är det här med ”glada frigående” djur överdrivet. En av hundra svenska grisar får gå ut överhuvudtaget. För det andra (det som är viktigast för en vegan) så är väl inte ”hen är lycklig” ett bra argument för att döda en kännande individ?

1 % av grisarna får gå ut. 100 % av grisarna blir dödade. Jag gissar att 0 % av grisarna vill dö. 🙂

8. ”Djur är inte människor”. Asså, människor är ju djur. Men: Du kommer att behöva prata om det här ofta. Det näst mest överraskande med livet som vegan (efter ”oj vad enkelt det är!”), är hur mycket det provocerar många köttätare. De vill gärna berätta att de måste leva exakt som grottmänniskor eller lejon (”vi har ätit kött så länge”. ”Lejon äter kött!”).

Intelligens är ett mycket vanligt – och icke hållbart – argument från köttfantaster. Det de glömmer är: väldigt många människor är mindre intelligenta än till exempel en gris. Och oavsett: ingen människa skulle väl påstå att ”det är värre om vuxna blir plågade än om ett barn blir det eftersom vuxna är smartare”. Tankevurpa.

Intelligens är varken det som skiljer människa från andra djur ELLER ett argument för att skada någon. Oavsett art.

9. Abstinens? Nja. Jag har hört en och annan sakna köttsmaken precis i början – tills de upptäckte tzay, seitan, chichi, sojak*ttfärs och alla andra vegetabiliska alternativ. Men oavsett: köttsmak vs plågad individ? Uhm.

Det som flest hakar upp sig på är ost. Ost från kor kan vara nästan som ett beroende. Så här åtgärdar en det: köp vegansk ost. Finns många goda nu! En vänjer sig. Och ät andra saker med umamismak om suget efter ko-ost kickar in. Surkål funkade för mig. 🙂

10. De flesta har ganska låg kunskap om ickemänskliga djurs känslor och förmåga att lida. Väldigt många har t.ex. missat att fiskar visst kan känna både smärta och stress. Läs på om olika djur så att du har koll när kötton retar dig. För så är det:

11. Att kämpa mot förtrycket av djur är bekvämare än någonsin. Det finns massor av forskning. Det finns massor av goda alternativ till animalier. Och det finns massor av människor som delar din vilja att påverka normerna. Men. Kamp är ett ord som kommer ur ett verb. Och så här ser kampen ut för en vegan:

Folk kommer att fråga dig och ifrågasätta dig hela tiden. De kommer att dra töntiga och ibland elaka skämt. Folk kommer att känna sig anklagade för att sponsra djurplågeri (och veta innerst inne att det stämmer) bara genom att se dig välja bort animalier. Du måste inte ta hand om deras känslor. Kom i håg det. Det är deras jobb.