Oumph!

Bio Rio började veckan med att öppna en matsalong som inte serverar kött och Food for Progress lanserar sojaproteinet Oumph! redan nästa vecka på City Gross bl.a. (bild från deras Facebook-sida). Spännande nyheter!

Gemensamt för båda är att de inte vill prata i termer som veganskt eller vegetariskt (men ”matsalong” går bra), troligtvis för att på så sätt locka fler kunder. Jag är också för att vi ska sluta särbehandla vegoalternativet på menyn men samtidigt vill en större del av mig att de ska skylta med det. Stort. Var stolta!

Det är ett oerhört viktigt ställningstagande att ta när köttnormen är så utbredd.

SJ på Facebook

SJ presenterade sin nya vegetariska rätt på Twitter och Facebook med att ”den även passar för veganer” istället för att skriva ut att den är vegansk, något som saknats under alla år. Ös på! Varför inte stoltsera med det? (Och varför välja en bild på tomater?)

För den som av miljöskäl tidigare valt tåg över flyg har det inneburit sju timmars resa upp till Umeå med en hel ICA-påse full med mellanmål, hemlagade pannkakor, frukt, nötter och bröd för att sortimentet ombord varit obefintligt. Det här underlättar något enormt för resenärerna som vill resa grönt så varför inte passa på att normalisera ordet vegan när de ändå håller på? Skryt för tusan!

Senare i vår lanserar IKEA veganska köttbullar – istället för vegetariska köttbullar som det först gick rykten om –  och det är ju hur stort som helst! Vilket otroligt mäktigt ställningstagande att veganisera våra världsberömda Swedish meatballs istället för att hitta på en helt ny rätt! Jag önskar mig reklamfilmer om detta över hela världen, på den nivån! Till Nyheter24 säger en talesperson från IKEA:

– Vi vill ju att maten ska vara god, men också hälsosam och hållbar för miljön. 

Hur den smakar vågar hon inte svara på.

– Men jag utgår ifrån att den är god!

Kämpa lite till! Det spelar nämligen ingen roll hur många som skapar, reppar och står bakom veganska produkter om de inte smakar godare än kött. Det första intrycket måste vara så oumph! att fler än bara veganer slår på djungeltrumman och tipsar vidare. Gå till Bio Rio! Köp hem Oumph! Välj det gröna alternativet på SJ! Have some Vegan meatballs! För att det är så jäkla gott. 

Det är den bästa marknadsföringen ordet vegan kan få.