Min hagturné den här sommaren fortsätter.

Ämnet ”vegetarianer” kom upp på tapeten innan helgen då det uppdagades att ICA släppt en serie produkter som de kallar för vegetariska. Reaktionerna på deras Facebook-sida lät inte vänta på sig och bottnar i att det hade varit så enkelt att göra dem veganska till att börja med.

Enligt Livsmedelsverket vägledning är det inte tillåtet att marknadsföra livsmedel som vegetariska om de innehåller animalier.

5.3.1.9 Vegetabilisk, vegetarisk
Om livsmedel betecknas vegetabiliska, vegetariska eller liknande kan konsumenten uppfatta detta som att ingen animalisk ingrediens – inklusive tillsatser av animaliskt ursprung – ingår i livsmedlet. Märkning med vegetabiliska, vegetariska eller liknande uttryck kan således anses som vilseledande om animalisk ingrediens eller tillsats av animaliskt ursprung ingår i livsmedlet.

Tyvärr tror jag att vi som djurvänner mest vilseleder oss själva genom att använda ordet vegetarian när vi egentligen menar lakto-ovo-läder-vegetarian. Vi lurar oss själva att vi gör något bra för djuren och blundar samtidigt för allt lidande vi faktiskt åsamkar dem. Jag vet precis hur det är, jag var länge en av dem.