cereals_en

Vi äter såna sinnessjuka mängder djur varje år men vad många inte tänker på är hur många liv som faktiskt slängs i vasken eller soporna. (Det var för övrigt en av de största anledningarna till att jag slutade äta kött, jag kunde inte se på köttfärsen i diskhon utan att tänka på alla liv som låg där.) Ungefär 20% av det kött som produceras globalt slängs vilket motsvarar sjuttiofem miljoner kor.

75 000 000 liv.

Det pratas en del om att de som äter både kött och vegetariskt bör kallas för semi-vegetarianer. Det får mig att fundera på ordet vegetarian, som ju egentligen betyder vegan, men främst används för att beskriva de som äter mjölk- och äggprodukter, ibland till och med fisk. Sällan nämner vi att många vegetarianer även använder skor, väskor, möbler och kläder som är gjorda av djurhud vilket urvattnar begreppet, rejält.

  • De som äter mjölkprodukter stöder produktionen av kalvar som slaktas och mjölkkor som blir till köttfärs när de går i pension vid fem års ålder.
  • De som äter ägg stöder produktionen av kycklingar där varannan kyckling, dvs pojkarna, mals eller gasas till döds så fort de sorterats ut efter födseln.
  • De som köper läder, skinn, dun, ull och päls stöder produktionen av djurhud, hår och kroppar.

Ska de kallas lakto-ovo-läder-vegetarianer? Eller är de egentligen semi-vegetarianer?