Vegansk saffrans- och kokoskola

Mums! Imorse vaknade jag till att kolan kokade på spisen och passade på att stå tätt, tätt intill min kille när han hällde i den rostade kokosen och saffranet. Den är så knäckig och god, även direkt från sleven!

Vegansk saffrans- och kokoskola

ICA har ett lätt recept som går utmärkt att veganisera. En termometer är bra att ha till hands, var beredd på att det tar sin lilla tid att nå rätt temperatur för kultestet!

Vegansk saffrans- och kokoskola

  • 3 dl växtbaserad grädde (Oatly eller Alpro)
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl kokos
  • 2 påsar saffran
  • bakplåtspapper

Såhär gör du

Blanda grädde, matfett, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka utan omrörning till kulprovet (120-125ºC). Häll lite av smeten i kallt vatten och för ihop till en kula. Håller kulan ihop är kolan klar.

Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.

Dela bakplåtspappret på mitten och klipp sönder det. Upprepa två gånger till. Slå in kolorna och vrid runt ändarna. Pryd med ett fint snöre om du vill. Perfekt att ge bort eller ta med till jobbet såhär veckan innan jul.

Vegansk saffran och kokoskola