Fantasifrukter.

90% av alla svenskar dricker alkohol. Jämför det med att 56 % av världens befolkning inte dricker alkohol.

Intressant samtal i Fyllepodden om att vara den som står utanför normen och vad det innebär. De spekulerar innan gästen kommer in vad det säger om en person. Var hon utanför i gymnasiet? Hon måste vara en starkt person som höll sig undan grupptrycket? Det som gör att vi testar saker som vi inte hade gjort annars, som att röka, dricka, snatta osv. Hur den som inte dricker lär sig att våga göra saker som andra inte vågar göra nyktra, som att dansa, gå på dejt, hålla tal inför andra eller sjunga karaoke.

De pratar om ”purity ångest” – att den som dricker speglar sitt beteende i den som inte dricker. Vad tycker hon om det jag gör? Det är en väldigt vanlig reaktion att få även för den som inte äter kött. Som vegan och nykterist är jag väldigt nyfiken på att läsa mer om psykologin bakom det beteendet, den speglingen.

Igenkänningsfaktorn är hög, även om Caroline Hainer som kommer ut som nykterist, valt att avstå från alkohol hela livet helt enkelt för att det inte smakar gott. Det låter så självklart när hon säger det. Att 9 av 10 tvingar i sig alkohol trots att de säkert dragit precis samma slutsats är däremot svårare att förstå sig på.