Älskade Ängavallen

Hälften av alla kycklingar (pojkarna) mals till döds så snart de sorterats ut efter födseln eftersom de saknar ekonomiskt värde för industrin. 

Ja, men Sverige har bäst Salmonellakontroll i hela EU.

Mjölkkornas kalvar tas ifrån sin mamma direkt efter födseln för att slaktas eller själva bli mjölkkor och hålls då ständigt gravida genom ett övergrepp för att på så sätt producera mjölk till människan.

Ja, men kalvarna är ”närproducerade”. Sverige är ganska litet så det är ganska nära överallt!

Människan är ensam på hela jorden om att dricka mjölk från en annan djurart. 

Ja, men komjölk är ”naturligt”!

Mjölkkornas kroppar orkar inte hålla uppe den höga produktionen av mjölk som anses ekonomiskt lönsam så hon får vid 5 års ålder gå till slakt och bli köttfärs istället. En ko kan naturligt leva tills hon blir 20-25 år.

Ja, men öppna landskap är viktiga att bevara! Tänk på blommorna som växer där!

I Arlas Bregottfabriken är det evig sommar även om korna (inte kalvarna och tjurarna) bara har rätt till 2-4 månaders utevistelse per år och 45% av korna står uppbundna och inte kan vända på sig under resten av året.

Ja, men hur tror du att vi annars skulle ha gödsel för att odla dina grönsaker?

På våren bjuder mjölkindustrin in barnklasser som får gå på kosläpp för att visa hur glada korna blir av att få komma ut efter att ha stått instängda ett halvår. Men det som upplevs som glädje är snarare chock, se bara på deras uppspärrade ögon. 

Ja, men säg inte det högt, barnen älskar verkligen djur!

Grisar är lika intelligenta som hundar men 99% får aldrig någonsin gå utomhus.

Ja, men det är gott med bacon, det skulle jag aldrig kunna sluta med!

Suggorna har avlats så hårt att de föder så många ungar att alla omöjligen kan överleva på betonggolvet. Därför testar nu Sveriges Grisbönder danska metoder som varit förbjudna i Sverige under en massa år och som innebär att mamman buras in och sitter fast så under flera dagar, så kallad fixering.  

Ja, men då blir det ju mer bacon!

Det värsta djurplågeriet som djuren dagligen får utstå är att de inte har frihet att bete sig naturligt, så som deras instinkter säger till dem att göra. Picka, böka, springa, sträcka på vingarna. 

Ja, men Sverige har de bästa djurskyddslagarna i världen. Jämför med något annat land som har det sämre! Plus, djur har inga känslor så det är lugnt!

För att inte bidra till det här lidandet äter jag ingenting som kommer från djurriket. 

Ja, typ sallad eller? Vadå, vill du att alla djuren ska dö eller?

Människan behöver bokstavligen inte äta djur. Ingen behöver dö för att vi ska bli mätta. 

Nä, men det är ju så gott!

Grill på kolonin

Vad veganer äter.

Trots att all information är baserad på fakta får vi ofta höra att de skulle lyssna om vi bara presenterade det på ett annat sätt. Om vi inte var så extrema. Om vi inte satt på så höga hästar. Om vi inte predikade vid varje middag (trots att ingen vegan någonsin tar upp varför hon inte äter kött eftersom det inte är socialt gångbart).

Om, om, om. Om någon vegan någonsin blir upprörd så försök ha förståelse för varför. Läs gärna mitt inlägg Jag säger inte alltid sanningen för vem vill egentligen höra den? Där är konversationen riktad åt andra hållet, alltså vad jag svarar när köttätare frågar. Även om jag måste ljuga.

Problemet är att vi inte kan ha en diskussion när den ena parten blundar för fakta. Det leder bara till förvirring och missförstånd. Det var det jag menade i Det Ogenomtänkta Försvaret. Tyvärr gör det att vi inte kommer vidare och hittar en lösning på de problem som många bönder själva tar upp. Hur vi ska bevara den biologiska mångfalden (bonde) – även utan djur (vegan)? Hur kan vi framställa gödsel (bonde) – även utan djur (vegan)? Hur vi kan ha kvar våra fina kor, grisar, får, kycklingar och hästar (bonde) – utan att ställa ekonomiska krav på dem (vegan)? Först när vi börjar i den änden blir diskussionerna intressanta!