Några av de märkningar vi ser på köttprodukter är till för att stilla människans dåliga samvete (jag gör något bra!) snarare än att rejält påverka livet för djuren, innan de dödas. PETAs film reder ut begreppen och även om de inte är exakt de vi använder i Sverige är det en mycket informativ film som klarar av att säga det jag många gånger vill få fram, på bara några minuter.

Läs även kortfattade Vår matnationalism är ett hot mot klimatet som mycket riktigt påpekar att svenskt kött inte påverkar vår ohållbara köttkonsumtion nämnvärt. Ät mindre eller helst inget kött alls om du vill förbättra livet för någon – med betoning på liv. Som att ta någons liv för att få mat. Vilket vi inte behöver göra.

Att äta djur är ett val. Att inte äta djur är ett val. De är lika enkla val. Vi får bara för oss att det skulle vara svårt att vänja oss vid nya smaker när det egentligen är det som är själva poängen, belöningen! ”Men det är gott”-argumentet räcker inte långt när den veganska maten är så otroligt god och det finns så mycket spännande mat att upptäcka! Det gäller bara att våga göra egna val.

Uppdatering: Läs även Närproducerat är en bluff.