”Det behövs ju inga ägg i våfflor, varför har folk i det?” frågade min kille mig medan han gräddade för fullt i dag på lunchen. För att de inte har hittat Vegotekets recept än kanske? Det är ju inte svårt att välja bort ägg när en lagar mat eller bakar, tvärtom är det ganska enkelt! Välj istället bakpulver, no egg, sojagrädde eller tofu beroende på vad du ska laga.

Alla tuppkycklingar som föds (runt 5 miljoner varje år i det här landet) mals ner levande eftersom de inte är vatten värda för industrin. Även om några ”väljer ekologiskt” så finns ägg i så många fler produkter än det 6-pack som instagrammas under helgfrukosten och de hönorna värper också så onaturligt många ägg att de får kalkbrist och bryter sina ben och vingar.

Hönornas naturliga beteenden och behov, som att sprätta, värpa i rede, flyga upp på pinnar och sandbada, uppfylls sällan eller aldrig under deras livstid. Tänk att aldrig få sträcka ut sina vingar! Att ha bakpulver i våfflorna istället funkar fint, testa vetja!