Tänker ibland att julrosen är min favoritblomma (men det är ju rosenskärmen).

Ansökan

Ansök nu-knappar under annonsen är bra, särskilt de som leder till ett enkelt formulär där jag får fylla i namn, telefonnummer och ort, skriva ett kort meddelande samt bifoga CV och personligt brev. Om jag kan logga in med LinkedIn gör jag gärna det då det kompletterar mitt CV och berättar mer om vem jag är och vilka jag har jobbat med. En mailadress funkar också fint, då kan jag skriva några rader om varför jag tycker att jobbet verkar spännande, berätta att jag kan börja omgående och använda länkar samt bifoga de dokument jag vill.

Långa krångliga formulär är mindre bra. All information du behöver står i mitt CV, underlätta för mig så att jag kan bifoga det eller koppla formuläret till LinkedIn så att all info enkelt kan hämtas därifrån. Många vill ha enorma mängder data om mig (personnummer, adress, körkort, olika typer av kunskaper mm) som inte känns relevant att dela med sig av i ett första skede om jag bara vill skicka in en ansökan utan att skapa konto. För den som söker jobb blir det snabbt mängder av konton att hålla reda på. Låt mig välja själv om jag vill skapa ett.

Återkoppling

När jag skickar en ansökan, antingen via mail eller ett formulär, uppskattar jag verkligen att få återkoppling direkt som tackar för ansökan och kort förklarar hur processen går vidare. Att det är ett automagiskt meddelande gör inget, bara det dyker upp i inkorgen så att jag kan sortera in det i rätt mapp och ha koll på att ansökan kom iväg ordentligt. Då kan jag också lättare följa upp det jobbet senare.

Går jag inte vidare vill jag såklart veta det så snart som möjligt. Ibland undrar jag om ”vi har fått in väldigt många ansökningar” betyder ”vi har inte hunnit läsa din”. Som arbetssökande är det väldigt tufft att gå och vänta och i det här skedet är det inte lika kul med automagiska svar men jag förstår att det är många som ska meddelas samtidigt. Jag uppskattar verkligen ett tack för försöket!

Återkoppla alltid. Och om du säger att du ska höra av dig ”i slutet av nästa vecka” så gör det. Det är som vilken annan deadline som helst.

Rekryteringsfirmor

Jag har en väldigt bra relation med två personer som jobbar på olika rekryteringsfirmor och känner mig trygg i att de vet vad jag kan och vad jag vill. I går ringde en av dem och tipsade om ett jobb de har fått in som passar in på det jag vill göra och eftersom hen har mitt CV behövde jag inte ens skicka en ansökan själv. Det är service! Jag förstår att det inte kan fungera så för alla men som rekryterare skulle jag verkligen rekommendera att plocka upp telefonen om du ser att jag söker väldigt många liknande tjänster hos er för att boka in en intervju och höra mer om vad jag vill göra.

Vissa rekryteringsfirmor använder sig av en sifferkombination i återkopplingen istället för att benämna titeln på rollen som sökts vilket inte säger mig någonting men säkert underlättar för deras system. Glöm inte att ni jobbar med människor! Andra rekryteringsfirmor nämner inte ens namnet på företaget i annonsen vilket jag vet är vanligt men faktiskt väldigt märkligt för mig som arbetssökande. Var ska jag jobba? Att det är inom exempelvis IT säger inte mig något.

En del arbetsgivare använder flera olika rekryteringsfirmor samtidigt och då brukar en av dem skriva ut företaget medan den andra inte gör det. Vill de då att jag ska söka samma jobb flera gånger för att öka mina chanser? Det blir bara förvirrande och jag märker att det stressar rekryteringsfirmorna att ”vinna” mot de andra.

Var alltid noga med att uppdatera hemsidan med att ni har en ledig position, även om ni tar hjälp med rekryteringen, och använd gärna sociala medier för att sprida det. LinkedIn är riktigt bra och smidigt att ansöka via.

Intervju

Under intervjuer uppskattar jag verkligen att den som är satt att rekrytera vet vem jag är när jag kommer dit. Jag har lagt ner mycket tid på att skapa mitt CV för att det ska underlätta dels när jag söker men även för intervjun så om det skrivs ut innan jag kommer kan det användas som underlag för samtalet. Att komma till en intervju med ett vitt block och fråga Vem är du då? ger tyvärr inget bra intryck. Om jag istället får höra vad det är som har fångat rekryterarens intresse så kan jag vidareutveckla det och fokusera på det då tiden ofta är knapp.

Jag har varit på intervjuer som kändes bra och höjde mina förväntningar men sen blir det tyst. Inget samtal, inget mail, ingenting. Om jag kommit så långt som till en intervju ser jag helst att den följs upp med ett telefonsamtal då mail känns väldigt opersonligt i sammanhanget. Ge gärna lite feedback också, varför fick jag inte tjänsten? Då kan jag ta med mig det till nästa intervju.

Lön

Vad har du för löneanspråk? är en vanlig fråga. Jag vill vända på den och fråga hur väl de tycker att min profil stämmer överens med den tjänst de vill fylla och vad de hade tänkt erbjuda mig för lön baserat på min erfarenhet, ålder och hur gärna de vill ha mig. Det har jag också frågat men tydligen är inte det så vanligt för de blir alltid lite paffa och har faktiskt inget svar att erbjuda. Jag är väldigt nyfiken på skillnaden i lönenivå mellan de två olika frågeställningarna och vem som tjänar på vad.

Det här är ju troligtvis min enda chans till att löneförhandla det kommande året så det är lika bra att gå all in. Jag önskar att arbetsgivaren också gjorde det. Bre på bara! Ingår pension? Har jag möjlighet att få fler semesterveckor? Erbjuds övertidsersättning? Friskvårdsbidrag? Sälj in er själva som arbetsplats!

Det var några tankar jag hade kring att vara arbetssökande! Nu måste jag göra mig i ordning inför dagens intervju!