Vykort från #kolonin.

Du kanske inte märker det på mig men när jag svarar dig varför jag är vego, svarar ärligt, och för tusende gången möts av argumentet ”Ja, det är ju trist men kött är ju så gott!” så jobbar jag väldigt hårt för att anpassa mig till att vi måste fungera tillsammans i ett socialt sammanhang just där och då, troligtvis en lunch eller en middag. Som du kanske förstår säger jag inte högt vad jag tänker när du beställer in en köttbit men det kanske inte är så svårt att lista ut?

Jag tror inte att du vet hur det går till på ett slakteri. Hur det låter när blodet forsar ur det levande djuret. Hur overkligt det ser ut när huden med hjälp av en maskin dras av kon som en pyjamas. Hur det luktar när håret bränns av, förhoppningsvis då grisen tappat medvetandet av blodförlusten. Har du sett när de plockar ut en levande kalv ur magen på kon som hänger i ett ben med halsen uppskuren och slänger den lilla parveln i ett kärl som sopor? Det är det jag ser framför mig när du säger att kött är gott. Bara så att du vet!

Det jag har svårt att förstå är att allt det här lidande är väldokumenterad fakta som finns tillgängligt bara ett knapptryck bort eller i en bok på närmaste bibliotek. Varför bryr du som konsumerar djur dig inte om att försöka förstå kopplingen mellan innehållet på din tallrik och det lidande som djuret fått utstå hela livet? Jag som vegohjärta har aldrig påstått att kött inte är gott. Det jag försöker förklara är att jag har tagit till mig av den kunskap som finns om hur vi behandlar djuren och protesterar emot det.

Det finns ett känt citat som säger att om slakterier hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer. Titta på den här länken från svenska Walls of Glass så får du snabbt upp ögonen för hur det går till på ett slakteri. Det bildspelet skulle mycket väl kunna få dig att sluta äta kött. Om du inte klarar av att titta på hela för att det gör så ont i hjärtat så gör inte det men sprid det gärna vidare. Och ha de bilderna i bakhuvudet nästa gång du handlar.