Söndag.

Jag läste Genusfolkets inlägg Behöver vi en samtyckeskultur – om motsatsen till en våldtäktskultur – om det självklara i att ja betyder ja istället för att bevisa att nej betyder nej – och förundras över att läsa kommentarer som på allvar ser det som sex att våldta någon som sover. Det är inte sex och har ingenting med sex att göra.

Minns när jag läste Katarina Wennstams Flickan och skulden och för första gången insåg att våldtäkt har med makt och inte alls med sex att göra, rätt chockad för att samhället aldrig någonsin lärt mig något annat. (Eller snarare brist på makt kanske.) Läs den! Ibland önskar jag att vi tipsade varandra lika ofta om böcker som om artiklar.

Just nu läser jag till exempel Kvinnorummet från 1977 och älskar den enormt. Det finns faktiskt lite sex med där och det kan ju vara fint att påminnas om vad det faktiskt handlar om så att vi inte glömmer bort det. Tidningarnas samlade skriverier om hemska övergrepp tar fokus från det som är viktigast, från det vi säger ja till, så här kommer ett försök att väga upp det.

”Till en början märkte hon knappt att han börjat smeka hennes kropp igen. Det verkade helt enkelt naturligt att de skulle röra vid varandra. Han gned varligt hennes mage och sidor, hennes axlar. Hon släckte sin cigarett och smekte hans axlar. Så låg han lutad över henne, kysste henne på magen, gned händerna mot hennes lår, mot insidan av låren.

Åtrån vällde upp i henne häftigare än förut. Hon smekte hans hår, så rörde sig hans huvud nedåt och hon stelnade till, hennes ögon vidgades, han kysste hennes könsorgan, slickade det, hon var skräckslagen, men han fortsatte att stryka henne på magen, på benet, han gjorde det oupphörligt och när hon försökte klämma ihop benen, höll han dem varligt isär, och hon slappnade av igen och kände det varma, fuktiga trycket och hennes inälvor kändes flytande och givmilda, hela vägen till magen.

Hon försökte dra upp honom men han tillät det inte, han vände på henne, han kysste henne på ryggen, på skinkorna, han satte fingret mot anushålet och gned det varligt, och hon stönade lite och försökte vända på sig och slutligen lyckades hon och då tog han hennes bröst i munnen och de heta svallen steg ända upp i strupen på henne.

Hon lindade sin kropp omkring honom, höll honom hårt, kysste eller smekte inte längre utan kramade sig bara fast nu, försökte få honom att tränga in i henne, men han ville inte. Hon överlämnade sin kropp åt honom, lät honom ta herraväldet över den, och lät i extatisk passivitet sin kropp flyta ut till oceanens största djup. Det fanns bara en kropp, en känsla, till och med rummet hade upphört att existera.

Han smekte hennes clitoris, varsamt, långsamt, rituellt och hon utstötte små flämtningar som hon kunde höra någonstans bortifrån. Så tog han hennes bröst i munnen igen och lindade sin kropp omkring henne, och trängde in i henne. Det gick för henne nästan omedelbart och hon utstötte ett gällt skrik, men han fortsatte, och det gick för henne om och om igen i en serie häftiga njutningar som var det samma som smärta.”

Enkelt att komma ihåg.