En svensk Facebook-användare, det finns 5 miljoner sådana i det här landet, gillar i snitt 11 Sidor på Facebook. De senaste dagarna har det pratats ivrigt om att Sidornas inlägg enbart ses av 16% av fansen, utvalda av Facebooks algoritm EdgeRank, så för att nå de resterande 84% av fansen erbjuds företagen att betala pengar för anpassade annonser.

Detta innebär bland annat att organisationer, som sitter på många av de Sidor som har flest antal fans, inte har råd att nå alla som vill kommunicera med dem och att målsättningar i stil med ”Vi ska nå 50 000 fans vid årsskiftet” måste justeras. 80% av användarna återvänder nämligen inte till Sidan de gillat utan räknar med att den dyker upp i feeden. Så hur mycket är ett fan egentligen värt? Och hur mycket pengar kostar det att nå ett fan?

Är du intresserad av att läsa mer rekommenderar jag främst Så drabbas ideella av Facebooks nya vinstintresse samt Facebook I want my friends back. Jag samlar även de artiklar och inlägg jag gillar allra mest på GimmeBar så in och sök vid intresse.