Jag har nästan helt slutat köpa hem mjölkprodukter och ännu mer sällan ägg men nu har jag ett sexpack hemma som jag är lite nyfiken på. Det står Stjärnägg Ekologiska KRAV svenska ägg frigående utomhus på förpackningen vilket låter bra (om än lite märkligt formulerat) men jag vill ändå försäkra mig om att hönorna har det bra.

Därför ringde jag till Stjärnägg för att ställa lite frågor men de slutade jobba kl 17 så istället författade jag ett mail. Går det bra att besöka den gården som ligger närmast Stockholm för att se hur djuren mår? Om inte, går det att få veta mer om hur de har det? Särskilt hur de vistas under vinterhalvåret. Finns det bilder man kan få se? Lite så.

På hemsidan kan jag läsa mig till att de äter KRAV-foder, umgås i lite mindre grupper och får gå ute när vädret tillåter – vilket inte säger mig någonting egentligen. Åt lunch med ett sällskap i går då ämnet kom upp och jag sa att om jag åt kött (vilket jag aldrig kommer göra) så skulle jag ställa krav på de jag handlade av. Givetvis gäller det mig som vegetarian också som äter mjölk- och äggprodukter. Återkommer när jag fått svar!

Uppdatering! 

Hej Helen

Tack för ditt mail!

Vi har dessvärre inte några ekologiska producenter i Stockholmstrakten och våra producenter tar inte vanligtvis emot besök av privatpersoner då de är små familjeföretag och inga resurser att hantera studiebesök.

Vi har idag inga bilder på hur de ekologiska hönsen har det men vi ska försöka lägga upp bilder på vår hemsida framöver. Här kommer en beskrivning om hur de ekologiska hönsen har det:

Ekohönan ska kunna röra sig fritt i stallet och ha möjlighet att gå ut i en rastgård när vädret tillåter. Där kan alla hönor när vädret tillåter krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs. Hönsen kan även sprätta och ”bada” i ett strömaterial (sand, kutterspån el dyl.) på golvet inne i stallet. 

De ekologiska hönornas foder ska vara ett ekologiskt godkänt foder (t ex ekologiskt odlad spannmål), fritt från GMO (genmodifiering) och utan tillsatser av syntetiska aminosyror. Ekohönor ska också ha tillgång till grovfoder, exempelvis rotfrukter och hö. 

Vänliga hälsningar…

Uppdatering 2!

Jag såg på Instagram att min vän Sara köpt ekologiska hönor som inte alls verkar ha haft det så bra. De är i dåligt skick, rädda för att gå ut och har umgåtts med 1500 andra hönor under sitt första levnadsår, ett oerhört högt antal individer på samma yta. Läs gärna vår konversation! Om du inte måste äta ägg kan du ju hoppa över det.

Uppdatering 3!

Sen det här inlägget skrevs har jag slutat äta ägg helt och hållet. Vad många inte vet om är att varannan kyckling som föds gasas ihjäl direkt, enbart för att de är pojkar och inte har något ekonomiskt värde för industrin. Deras kroppar går inte att sälja. Detta är givetvis inget branschen talar högt om men det sker varje dag och drabbar 7 miljoner individer varje år. Det gäller även KRAV-märkta ägg. Du väljer själv om du vill stödja en sådan industri eller inte.