Ironin i att jag suckar åt retargetingannonser som följer mig på nätet när det är en kund jag själv planerat för. Du vet, när du varit inne på till exempel en resesajt och sen dyker det upp banners med hotellförslag i den staden du visat intresse för när du är inne på helt andra sajter. Hur kan de veta att du varit inne där? Kakor!

Läs gärna Fredrik Alveréns Såld på nätet om du är nyfiken! Under SSWC pratade vi på Fredriks session om att du kan få betala ett högre pris för exakt samma resa som din kompis precis bokat beroende på era inkomster. Det är fascinerande! Kika bara på den här artikeln från Business Insider om hur många företag som vill följa efter dig när du varit inne på Facebook.

Som medieplanerare kan man välja frekvens för dessa annonser, hur många gånger de ska synas för samma mottagare, och även budskapet kan ändras. När du varit nära ett köp och fyllt i alla dina uppgifter men sen kommit på att du glömt bankdosan hemma och avbrutit köpet kan du eventuellt få se en annan bannerannons från samma företag senare på kvällen som i copyn uppmuntrar dig att slutföra det.

Det går att styra annonser på kön, ålder, geografi och en mängd andra faktorer. En gång planerade jag en annons på en vädersajt och beroende på om solen sken visades en annons för en solskyddsfaktor, om det var molnigt visades ett annat budskap. Man kan även tidsinställa annonser så att de bara syns under ett visst antal timmar på kvällen när folk tittar mycket på teve eller ska laga mat. Det finns kort sagt en mängd olika varianter!

Vilka annonser stör du dig på? Och vilka tycker du tvärtom är bra?