Googla dig själv
Börja med att söka på ditt namn och använd gärna en dator som inte känner till din webbhistorik. Vad dyker upp? Ger du det intryck du vill? Finns det fler med samma namn? Vad hittar den som söker på dig för typ av information? Behöver du tillägga något? Glöm inte att bildgoogla!

Samla din närvaro på nätet 
Vilka sidor är du aktiv på? Har du skrivit, fotat eller filmat något du är stolt över och vill visa upp? Skapa en hemsida eller en blogg för att samla allt intressant om dig själv som kan underlätta för de som vill lära känna dig och få ett hum om vem du är. About.me är en bra samlingssida, Zerply ett snyggt CV och WordPress och Tumblr bra bloggverktyg.

Skapa konto på LinkedIn
LinkedIn är perfekt för dig som söker jobb och många av de som får din ansökan kommer söka efter dig där. Lägg upp ditt CV, nätverka med gamla skolkamrater och summera vad du har gjort, vad du kan göra och vad du vill göra. Fråga om någon av dina kontakter har någon du borde luncha ihop med!

De flesta sociala medier som LinkedIn, Twitter och Facebook dyker väldigt högt upp i sökresultaten på Googles organiska söklista så om du har konto där, se till att underhålla dessa.

Var öppen med att du söker jobb
Om du ska ta hjälp av sociala medier för att söka jobb är det tacksamt att kunna använda dessa. Är du anställd och vill vidare så prata med din chef om det men kom ihåg att du då bara har en månad på dig innan uppsägningstiden tar slut och den månaden går riktigt snabbt.

Berätta för alla att du söker jobb
Om du har en blogg så skriv ett inlägg om att du söker jobb och sprid det i alla dina kanaler. Kika på hur jag har gjort här och här. Har dina vänner bloggar så be att de postar ditt inlägg där. På Facebook kan du be dina vänner och familj att Dela inlägget vidare till sin bekantskapskrets, ju fler desto bättre. Berätta för folk du träffar att du är på jobbjakt så att de har det i minnet om något dyker upp.

Hur uttrycker du dig bäst?
Ett textinlägg kanske inte passar dig bäst? Istället kanske du ska satsa på att spela in en video och lägga upp den på Vimeo och Youtube? Gillar du bilder kan du pinna bilder som beskriver vem du är och vad du vill i ett board på Pinterest eller ett set på Flickr som du sen sprider vidare. Starta en Facebook-sida om din jobbsökarjakt, skapa en egen hashtag på Twitter, fota en följetong på Instagram… gör helt enkelt det som passar dig bäst.

Sök jobb aktivt
På LinkedIn och Twitter kan du söka jobb via taggen #nyttjobb som är en kategori dels för de som söker jobb och dels för de som vill anställa folk. Använd den om du postar ditt jobbsökarinlägg på Twitter och klicka på den för att se vad den har att erbjuda.

Skriv även upp dig på alla vanliga jobbsökarsajter som finns och framförallt – hör av dig till de arbetsplatser där du vill jobba. Bifoga länkar om dig själv i ansökan och ring upp de som inte hör av sig. Finns det branschtidningar så bläddra i dessa och leta efter företag som söker folk i artiklarna.

Hur får man kontakt med dig?
Var extra tydlig i all din kommunikation med hur man får kontakt med dig. Glöm inte heller att uppge när du kan börja jobba och i vilka städer du kan tänka dig. Mer tips om hur man söker jobb via sociala medier kan du läsa om i den här guiden. Stort lycka till!