Skip to main content

Bilder skapar en stämning som smittar av sig till samlaren

Bilder säger mer än tusen ord men framförallt skapar de en känsla för betraktaren och en identitet åt skaparen. Är du med på hur jag menar? Bloggare är väldigt bra på att skapa en stämning med sina inlägg. Med hjälp av upprepning äger hon till slut en känsla, ett plagg eller en inredningsstil eftersom den förknippas så starkt till henne. Otroligt smart och något som kan vara värt att ta efter.

Se bara på Sandra, Elsa, Clara, Sofi och Elin för att ta några exempel. De har alla gjort det till en konstform och äger klart och tydligt sin/en stil. För att inte tala om Tumblr-bloggar. De byggs upp med hjälp av bilder på, och det här är viktigt, redan beprövade motiv. Svartvita bilder av skådisar, fantastiska modereportage i regnbågens alla färger, populära städer och deras kännetecknande byggnader, pastellfärgade ballonger, randiga sugrör, omtyckta kändisar i vardagssituationer, nätta spetsklänningar, vad det än må vara. Tillsammans bildar de ett pussel av känslor som smittar av sig både på läsaren och skaparen.

Rätta mig om jag har fel men det handlar om att upprepa ett redan beprövat koncept. Har du tänkt på det när du läser en blogg? Bloggaren är otroligt strukturerad och använder sig av återkommande teman som hon vet fungerar. Det behöver inte vara svårare än så men det kan vara klurigt att komma fram till att det är just så enkelt.

Det här gäller ju inte bara bloggar. Hur många modeller har inte tuperat och blonderat hår med en glugg mellan tänderna? Hur många suktar inte efter kläderna i Mad men? Hur många sångerskor lånar en stil från ett tidigare årtionde? Lana del Rey tycker jag är ett fenomenalt exempel på någon som tittat på vad som fungerat tidigare, lånat av allt som är avundsvärt, vackert och vill-ha och sen lagt det som ett filter över allt hon gör. Videon till We were born to die är ju en orgie i detta.

Pinterest, som nyss fått en nämnvärd investering, handlar otroligt mycket om inspiration och vackra bilder som sen speglar samlaren. Är det inte därför det är så mysigt och kanske nyckeln till deras framgång? Jag tror att Pinterest lutar sig otroligt mycket på den här viljan att på sätt och vis markera sin identitet, även om den kanske skiljer sig åt från hur det ser ut i riktiga livet. Vad tror du?

  • Det ligger helt klart massor i det du skriver. Jag vet ju precis vad Kränku står för och med vilken röst vi kommunicerar utåt. Pinterest ger mig en ypperlig chans att nu visualisera det och även fånga upp andra som pratar med samma röst och även de som lånar vår röst och upprepar det vi säger på sitt eget vis (ex: ett blogginlägg med våra teer, fast med bloggarens egna bilder).

    Det unika är ju att blicka över ett 10-tal boards och på några sekunder få en bra bild av vad företaget/personen står för och vad det/den vill kommunicera till omvärlden. 

  • rockspindeln

    Det är så intressant att se hur folk och företag bygger upp sin identitet med hjälp av andras bilder, var tvungen att blogga om det! Ett otroligt intressant ämne. 

    Jag tror att många unga tjejer ser upp till de som kan detta och tror att deras liv bara består av pastellfärgade köksväggar och spetsparaplyer som skydd mot solen. Jag pratade med min kollega om det här och även vi som vet att det inte är så går på det.

  • Pingback: Sociala medier och strategier | Sandra Wåger()