Det blev lite uppståndelse när Kjell la ut sina 5000 Facebook-vänner i en annons på Blocket i går. Inte så konstigt kanske. Men jag undrar om alla förstod vad han ville ha sagt med det?

”När jag blir vän med dig på Facebook så har ju jag sålt vår vänskap till Facebook” sa han i dag när vi snabbt diskuterade det per telefon. Han menar att våra vänskapsförhållanden i sig är anledningen till att Facebook kan växa sig så stora och värdera sitt företag så högt. Att vi använder deras plattform skapar ett värde eftersom vi lagt oss till med ett beroendeliknande beteende att ständigt logga in, kika igenom feeden och uppdatera, dela och gilla saker vänner emellan.

Annonsen är visserligen borttagen nu, någon kanske nappade på budet att betala 5000 kronor för 5000 vänner, men den satte fingret på vår vänskaps andrahandsvärde. Vad är det värt för Facebook att vi är Vänner med hundratals personer vi egentligen inte är vänner med? Hur högt värderar vi varandra i ett forum där allt handlar om att dela med sig av information om oss själva som sen paketeras och säljs vidare? Hur länge ska vi logga in i jakten på nya händelser som aldrig lyckas leva upp till förväntningarna?

Jag fortsätter utvärdera det faktum att jag tagit bort alla mina vänner från Facebook och återkommer med ett inlägg så småningom. Förhoppningsvis träffar jag Kjell snart så att vi kan diskutera det här och kanske spela in den diskussionen. Han kommer blogga mer om sina tankar i kväll så håll utkik på kjellsblogg.se!

Uppdatering: I går kväll ringde Kjell och läste upp sitt inlägg medan jag nickade och höll med. Det är otroligt tänkvärt! Han vägrade dock avslöja varför annonsen nu är borttagen så jag ser fram emot fortsättningen…