Guide till Pinterest

Pinterest är en sida där användarna samlar bilder som de blir inspirerade, glada eller peppade av. Det kan vara vackra klänningar, frestande recept eller stärkande citat. Även om sidan kräver en inbjudan är det en av de 30 mest besökta sajterna i USA och mellan 12 jan-12 feb var 103 miljoner amerikanare inne och pinnade. Det underlättar för den som är ny – sök på saker du gillar så får du garanterat upp något du kan pinna och på så sätt hittar du användare att följa. Använd ett sökord eller en #tagg.

Vill du sprida vidare en bild du gillar på Pinterest kan du välja att klicka på Repin, Like eller Comment. Om du gillar bilden hamnar den i Gilla-feeden på din profilsida och om du återpinnar den, Repin (tänk Tumblrs Reblog eller Twitters ReTweet), hamnar den i din Pin-feed. Kommenterar du något kan du använda @ precis som på Twitter, dvs användaren kommer se att du nämnt henne. För det är troligtvis en hon, uppskattningsvis 80% av användarna är kvinnor.

Du kan även själv lägga till bilder på Pinterest, då pinnar du. Ladda upp en egen bild eller pinna en direkt från internet – men var noga med att skriva ut vem som äger bilden och fundera på om den personen skulle uppskatta det eller ej.

Om allt fungerar som det ska kommer bilden alltid länka tillbaka till originalbilden vilket företag kan dra nytta av om de till exempel har en webbshop. Bilderna går enkelt att bädda in på en blogg eller hemsida och länkar automagiskt tillbaka via Pinterest.

När du repinnar eller pinnar kan du välja om du vill sortera bilden i en mapp, så kallad Board, vilket är att föredra. Som ny får du förslag på ett antal Boards som du givetvis kan döpa om. Om du snubblar över en intressant person som du vill följa kan du välja att följa antingen alla pins från den personen eller bara de Boards som du är intresserad av. De som följer dig ser de bilder du re/pinnat men inte de du gillat, värt att notera.

Enligt Googles AdPlanner är vi nu 140 000 svenska användare och om du har ett konto kan du dela ut hur många invites du vill. All hajp har givetvis lett till att fler och fler svenska företag dyker upp på Pinterest för att inte missa den senaste trenden. Jag försöker samla så många jag bara kan i en lista (kommentera gärna om du vet fler!) och följer alla för att se vad de hittar på. Tips! Var lite försiktig med att börja pinna innan du läst igenom användarvillkoren.

Här är listan med svenska företag på Pinterest:

För vissa företag passar det utmärkt att jobba med sina bilder på det här sättet. Gröna Lund har guldläge bara genom att vara en nöjespark (som redan jobbar otroligt bra med sociala medier) och med Oskar, Katarina och Josefin bakom rodret så ligger Kränku, Helsingborgs konserthus och Beyond retro också riktigt bra till.

 

Uttaget Belysning i Uppsala tipsar om att de har lagt till en Pin it-knapp på sina produktbilder, det är en smart idé! Du hittar knappen bland Goodies. Om du vill se om någon har pinnat någon av dina bilder lägger du till din URL efter pinterest.com/source/adress.se. Exempelvis hittar man alla bilder från feber.se så.

Har du inte fått nog av Pinterest hittar du min samling med aktuella länkar på GimmeBar och glöm inte att följa mina upptåg på Pinterest om du gillar klänningar, möbler och alla fina saker där emellan!