Ju mer jag lär mig om mediebranschen desto mer intressant blir den. Jag gillar att ha koll på lite av nästan allt och på jobbet lär jag mig något nytt varje dag. När jag inte bloggar är jag ju medieplanerare, tidigare jobbade jag som digital planner på en reklambyrå och innan det var jag webbredaktör på ett av Sveriges mest välkända företag så jag börjar få ihop hur allt hänger ihop, från förväntansfullt företag till färdig annons.

I dag pratade vi om bloggare i P3 Browser och om hur de får betalt i produkter istället för i pengar som övriga medier. Vår producent Anton gjorde ett fantastiskt inslag om detta, lyssna!

Lägligt nog har jag fått en enorm korg med bröd hemlevererat från ett företag som, utan att säga det såklart, vill att jag lyfter upp deras nya sortiment i ett inlägg. Det gick till så att jag blev kontaktad om min mailadress på Twitter, fick ett mail som dubbelkollade att min hemadress stämde och när jag kom hem i fredags stod den där och väntade på mig, den gigantiska korgen med bröd.

Sanningsenligt så tycker jag att kampanjen är riktigt bra så jag bloggar gärna om det och jag tänkte lista varför:

  • Produkten de valt är vegetarisk (tänk om jag fått hem skinka?) och dessutom ekologisk vilket är något jag gärna stödjer
  • Det innebär att byrån som ligger bakom kampanjen och letat bloggare har ansträngt sig för att produkten ska passa mig
  • Deras kampanj Bröd för mödan går ut på att nominera andra som skulle bli glada över att få en sådan här gåva och det är jag övertygad om att alla skulle bli (även om min arm gjorde ont efter att ha skivat allt bröd för att frysa in)
  • Företagets vision är att rädda Östersjön, vad mer kan jag säga?

Emanuel utbrister i programmet att han inte kommer göra något sådant här utan att ta betalt för det och jag tycker absolut att han har en poäng med det så nästa gång ett företag vill synas i min blogg, skicka cash också! Tack på förhand!

Uppdatering: Sanna och jag diskuterade detta och hon höll inte med om att bloggare borde få betalt för den här typen av produktplacering. Hon jämförde en bloggare som visar upp en sminkprodukt i sitt inlägg med en modetidning som visar upp samma produkt på en plocksida och menade på att tidningen inte tar betalt för att visa upp den.

Jag menade på att en skönhetsprodukt inte automagiskt dyker upp i en tidning, sminkföretaget står tyst i kulisserna och ser på. Även om tidningen inte tar betalt för just den produktplaceringen så är det en del av ett pågående samarbete mellan annonsören (som äger skönhetsprodukten) och mediet (som ger produkten utrymme) och med största sannolikhet utbyter de tjänster i form av köpta annonser till vardags.