Jag såg Dirty Dancing för hundrade gången härom kvällen och fnittrade förtjust i soffan som om jag vore fjorton igen. Johan såg den för första gången. Det fick mig att börja tänka på hur olika syn på förhållanden killar och tjejer får av böcker, filmer och musik i tonåren. Kanske lite längre in i livet också.

När han säger ”But why does it hurt so much in here when you’re not with me?” och pekar på sitt vilda hjärta så dör jag, bokstavligen, än i dag.

Ungefär samtidigt som vi tjejer trånade efter pojkband och high school-killar med rådjursögonfransar satt killarna i klassen i skogen och bläddrade i pårrtidningar. Okej, kanske inte i skogen av alla ställen (men hur kommer de då dit?) men ungefär så stor skillnad på kärlek och sex föreställer jag mig att det var i den åldern. Medan vi tjejer drog efter andan av hormonfylld förväntan framför de för evigt förlängda förspelen mellan diverse huvudrollsinnehavare drog killarna… något annat. (Alternativt slut på den meningen: till skogs.)

Jag minns fortfarande hur Red högg tag i mig – även om Jordan var paxad av min syrra eftersom hon klippt och färgat håret som Angela.

Tänk så många flickhjärtan som sats i brand av en enda kyss men som aldrig lett till några som helst avslöjande scener, vare sig på film eller i bokform, men som fick hjärtat att fladdra i alla fall vs hur många rullar som startat med att tjejen är redo att bestigas med grafiska närbilder som direkt följd. Eller, nu är inte jag någon expert på pårr, kan inte ens stava det rätt, men känslan är att vi fick förspelet och killarna fick, pang på rödbetan, det som doldes under täcket för oss. Sen försökte vi kombinera dessa två helt skilda erfarenheter när vi fick chans på varandra.

Jag kan bara i min vildaste fantasi försöka gissa vad killarna i klassen tyckte om oss som gillade det här. Hujeda mig!

Så min fråga är: Vilka böcker fick tonårskillar att bli sådär galet förälskade att de (du) inte kunde äta av inbillad längtan? Vilka låtar fick fjärilar att flyga vilt inne i bröstet som om de vore fåglar? Vilka filmscener fick dem (dig) att bli kär i att vara kär?

Tjejer får också svara, även om jag kan gissa!