Medan jag samlade på Acke-tidningar och spelade kula ute på gården i slutet av 80-talet började min skivsamling ta fart. Det här är de fem skivor som jag lyssnade sönder först av alla.

Neneh Cherry (Raw Like Sushi)

Coolaste bruden någonsin! Sen Neneh har jag haft en fäbless för tjejer som rappar (Missy Elliott, Left Eye, Da Brat, MC Lyte, Foxy Brown osv) och lärt mig alla deras texter utantill. Jag minns väl hur jag hängde sönder dörren till bokhyllan där stereon stod, det var ju så spännande med CD-skivor! (Den svarta stereon är fortfarande bland det mäktigaste jag skådat.)

Trance Dance (Dancing in the Shadows)

Härligt med hårspray!  Det var så häftigt att de hade stort hår, delvis var syskon och visst var några tillsammans med varandra också om jag inte minns fel? I vardagsrummet hittade vi på egna danser till den här skivan (som jag tyvärr inte kommer ihåg men se på systrarnas händer så får du en idé om hur det kunde se ut).

Ankie Bagger (Where Were You Last Night?)

Från doaflicka bakom Lili & Susie till megastjärna i mitt liv. Att hon gjorde KISS-covers tänkte inte jag på då, även om min granne Sanna en trappa ner borde ha påpekat det. Hennes rum var fyllt av planscher på KISS och sångaren i Twisted Sister och jag har starka minnen från när vi såg The Golden Child och andra läskiga filmer tillsammans. (Har fortfarande mardrömmar om blodet i gröten.)

Sha-Boom (R.O.C.K.)

Den här LPn alltså! Jag kommer ihåg att jag klättrade upp till överskåpet i hallen där mamma hade gömt våra julklappar och öppnade den försiktigt, försiktigt och blev överlycklig innan jag stoppade tillbaka den. (Vi öppnade sedan alltid julklapparna tillsammans kvällen innan julafton, vi kunde helt enkelt inte hålla oss.)

Roxette (Joyride)

Look sharp! kom några år innan men det var under den här  turnén som jag var på Globen för första gången tillsammans med min bästis Maria och hennes föräldrar. Stort! Jag tycker fortfarande att Knockin’ on every door är en av världens bästa låtar.

Europe, Orup, Fredrik (vars autograf jag har!) och Carola är andra exempel på artister som hade stor inverkan på min uppväxt och det kan jag ju passa på att tacka för!

Bonusminne! En av mina största idoler, Pernilla Wahlgren, syns här i reklamen för Dumle-klubbor som de senaste tjugo åren varit mitt frisyrideal. Tills jag nu googlade fram bilden.