I morse läste jag Pers inlägg Rör inte min Twitterelit (vars titel får mig att tänka på Fredriks inlägg) och han vill med det uppmärksamma personer ”som lämnar avtryck på Twitter. Twittrare som får monologer att bli dialoger. Twittrare som får uppmaningar att retweetas och retweetas och retweetas. Twittrare som förstått verktyget och det medium de använder. Twittrare som förstår Twitter.”

Jag läste igenom namnen och förstod mycket väl hans urval men svarade genast med det för mig uppenbara:

Hans lista innehåller ju bara en kvinna och min gissning är att han inte ens reflekterade över det. För så verkar det vara. De som ”glömmer” bort kvinnorna, i jurysammanhang och annars, tänker inte ens på att de gör det. Det är inget illa menat men de kan gott behöva lite hjälp på traven.

Till min glädje svarade han ja så jag skrev ner några som jag tycker platsar i hans inlägg, ungefär hälften hittar du i min kärleksförklaring.

Det här med att scanna av listor efter kvinnonamn har faktiskt blivit något av en sport för mig. Jag tycker inte att det ska vara 50/50 fördelat, det är inte det, men jag vill ha en någorlunda balans.

När Hans, eller hans_g som han egentligen heter, länkade till en lista härom dagen med talare till en konferens i England (Changing Media Summit 2011) var det för att påpeka samma gamla visa. De inbjudna ska prata om hur medielandskapet kommer förändras i år och jag reagerade liksom Hans på att bara 3 av 40 talare är kvinnor. Eftersom listan avslutades med att de ville ha tips på fler föreläsare mailade jag till den ansvarige och väntar nu spänt på svar. Jag skrev:

”I read through your list of speakers, shared to me by a friend via Twitter, that you describe as ”the brightest execs from the world’s most influential media companies”. My question to you is this: Is there really so few women changing the media in 2011 and if so, is this a topic you need to discuss at the event?”

Uppdatering: Nu har jag fått svar!

”Hi Helen,

Point totally taken on board and I am working on addressing the balance. It was not a conscious decision to skew the gender balance!

Are you putting yourself forward as a potential speaker by any chance?

Robin

Robin Hough
Media and Technology Events Producer
Guardian News & Media

Tel: +44 (0)20 3353 2463
Email: robin.hough@guardian.co.uk

Guardian News & Media, Kings Place,
90 York Way, London, N1 9GU

Man kanske ska nappa?

PS! Per, en av mina tweets i morse fick 16 retweets, platsar jag på din lista då?