Skip to main content

Det ena utesluter inte det andra

Tystnadskultur

Ju mer jag läser om de sexuella övergrepp som begåtts av medarbetare på TV4 och Aftonbladet, vilket är en form av upprättelse jag aldrig trodde att vi som kvinnor skulle få följa under vår livstid, desto mer känner jag ett behov av att få veta mer om den tystnadskultur som även tillåter andra typer av kränkningar, i form av rasism, sexism och vuxenmobbning. Som i de här exemplen, på arbetsplatsen där vi spenderar en så stor del av vår tid.

Det finns inget mer öronbedövande än total tystnad. Trots att det krävs så få personer för att vara i majoritet mot den som begår någon form av övergrepp så väljer vi som grupp i första hand att hålla tyst. Varför? Vad säger det om oss? Jag blir väldigt nyfiken på att läsa mer om detta.

Människan är både och

Vi måste inse att människan är så mycket mer än bara det karaktärsdrag vi har gett henne, att hon passar in i fler fack än bara det vi stoppat henne i. Hon är inte bara omtänksam, hon är missunnsam också. Han är inte bara våldsam, han är kärleksfull också. Om vi erkänner det kanske vi slutar försöka motbevisa olika övergrepp med kommentarer om att personen är en duktig skribent eller en folkkär person.

Det ena utesluter inte det andra. Människan är både och.

 • mattias

  Hej Helalf.
  Tack för en Inspirerande blogg.
  Nu är jag också vegan lite tack vare dig.
  Jag håller med Tystnadskultur är skit.
  Men det gäller faktiskt båda sidor.
  Martin Timell hade en väldigt fin blogg på Bolist.
  Men nu är den tystad. Det är fel.
  Om feminismen slår för hårt åt andra hållet så kommer det endast
  leda till en backlash. Och det är förödande för framtiden.
  Båda sidor måste få komma till tals.
  Vi har yttrandefrihet i Sverige. Det är Livsviktigt om vi
  gemensamt skall hitta ett konsensus för hur vi skall kunna
  leva och växa tillsammans i framtiden.

 • Jag tänker att det är två olika saker. En tystnadskultur bidrar till att vi inte vågar peka ut problem. Att avbryta samarbeten med någon som begått ett problem är däremot ett val som arbetsgivaren eller företaget har all rätt att göra, för att slippa förknippas med den personen. Grundproblemet är egentligen att flera personer bidragit till att exempelvis Timell fått fortsätta, något TV4 tjänat miljontals kronor på, men det är bara en individ som pekas ut. Och det är först när pengar kommer in i bilden (i form av sponsorer och sajter som hoppar av) som problemet över huvudtaget utreds.
  I Me too-kampanjen är det mansrollen som är problemet och feminismen som är lösningen. Det går med andra ord inte att påstå att feminismen ”slår för hårt” när feminismen knappt ens tillåts, tack vare tystnadskulturen, vilket lett till att tjejer och kvinnor gång på gång utsatts för övergrepp av samma person. Det vi ser nu är ett unikt undantag, i form av en hashtag som belyser hur utbrett problemet är. Feminismen belyser orättvisor men det är orättvisorna som är problemet, inte belysningen av dem.
  Yttrandefrihet har väldigt lite med Martin Timells blogg att göra. Självklart vill de inte ha med honom att göra. Om han däremot hade en egen blogg, likt den här, som stängdes ner av staten (?), då kan vi börja prata om yttrandefrihet. I Sverige har vi rätt att säga, skriva och tycka vad vi vill, men det betyder inte att vi står oemotsagda eller att vi får bete oss hur vi vill.
  Det livsviktiga är att se feminismen som en lösning, inte som ett problem. Särskilt för mansrollen som jag tror att få män vill passa in i.
  Heja att du är lite vegan! 🙂

 • mattias

  Jaha ok. Det var intressant.
  August Strindberg sa att när visa män och kvinnor möts så bör
  de inte diskutera politik och religion. De är mer konstruktivt att
  sitta ner och dricka en kopp kaffe eller te och lyssna på bra musik.
  Jag tycker att det svenska progressiva bandet Kaipa`s debut album
  Kaipa från 1975 är helt klart underskattat. Finns på Spotify.
  Jag anser dessutom att en Blå Bok av August Srindberg är
  väldigt läsvärd. Strindberg härjade med feminister och religiösa fanatiker hela sitt liv men när han blev gammal så blev han
  faktiskt spirituell. Han fick ro. Typ. Hans egen inre oro som piskat honom igenom hela livet klingade av så att säga. Det är i alla fall vad jag hoppas. : )

 • Strindbergs kvinnosyn kan och har diskuterats. Men tack för din kommentar!