Cykeltur

En av Annika Norlins låtar som Hello Saferide handlar om en kille som crawlar. Alla andra som simmar i bassängen vid Medis anpassar sig till de andras takt men när crawlaren kommer får istället alla anpassa sig efter honom. The Crawler skulle kunna få uppföljare i låtar som The Biker och The Motorist för lika säkert som att löven snart trillar ner från träden, lika säkert finns det liknande rövhål i trafiken. Jag älskar verkligen att cykla men det finns situationer som får mig att brinna av. Bifogar dessa nedan men du har säkert fem egna!

Fem beteenden i trafiken som provocerar mig

  1. När bilar kör fram och ställer sig mitt på övergångsstället trots att kön uppenbart är stillastående, så att man får åka slalom mellan halvt stillastående bilar när det slår om till grönt.
  2. När det inte går att lita på att bilar och bussar stannar vid övergångsställen, trots att jag leder cykeln och redan är på väg över.
  3. När cyklister bakom mig tror att cykelvägen vi färdas på är tvåfilig och kör om utan att använda ringklockan och varna så att jag kan flytta mig åt sidan för att göra plats.
  4. När cyklister vägrar ställa sig i den köformation av cyklar som redan bildats vid övergångsstället utan slänger sig förbi alla när det blir grönt, så att gående och cyklister som möter varandra får anpassa sig för att inte krocka.
  5. När bilister som ska svänga inte använder blinkers så att det är upp till mig att rädda upp situationen så att det inte sker en olycka.

Det är något med att sitta instängd bakom glas och plåt som verkar skydda en mot trafik- och etikettsregler. Och det är något med äldre män i cykeltajts och dyr cykel som stavas I.D.I.O.T. Om du hör mig ropa ”Ojoj!” efter dig är det egentligen en omskrivning för något annat.