Djurtransport

Igår råkade vi av en slump få se en lastbil märkt DJURTRANSPORT ta färjan över från Munsö till Adelsö där vi var på utflykt för dagen. Föraren hade tillfälligt dragit isär sidorna så att kycklingarna som var packade till bristningsgränsen i plastlådor skulle få luft i värmen. Med 23 grader i skuggan var det nog desto varmare i bilarna, särskilt med tanke på att vi själva använder fåglars dun för att värma oss på vintern.

Djurtransport

Det här är inte en ovanlig syn för mig då jag har sett mängder av liknande bilder och videoklipp genom åren men det var faktiskt första gången jag såg det live. Tror jag blev lite chockad? Ska jag gå och prata med chauffören, som parkerat lite högre upp i backen för att dra igen sidorna innan han körde vidare, och i såna fall om vad? Det här är ju lagligt. Det här är ju vårt stolta svenska djurskydd. Den här oömma behandlingen som leder till att 180 000 individer dör varje år, på väg till slakt.

Och som det luktade!

Djurtransport

I Sverige dödades 99 293 000 kycklingar förra året. Hundra miljoner. Att jämföra med 2,5 miljoner grisar och 400 000 nötdjur. Kycklingarna får leva i ungefär fem veckor och hinner på den tiden växa så snabbt att de får ont. Om du fortfarande äter kyckling för att det är så gott att du inte kan sluta, för att det anses klimatsmart eller använder hashtaggar som eat clean, läs gärna på om hur vi behandlar dessa smarta djur.

Det här är inte värdigt varken djur eller människor.