Taku-Taku

Bildbax Taku-Taku

Ikväll ska vi besöka den nyöppnade snabbmatsrestaurangen Taku-Taku. Kocken Sebastian Schauermann fick feeling efter förra sommarens festivaler och ska nu servera sin veganska fastfood i Paradisets butiker med start i Sickla.

Jag har snubblat över några citat av honom i Stockholm Direkt och Nöjesguiden som får mig att undra om det är jag som är lättkränkt eller kocken som är en douche? Döm själv!

Citat från Taku-Taku

”Veganerna är ju en målgrupp jag redan har. Det är ju den stora köttätande massan som jag vill attrahera.”

Den här är lite klurig för hur mycket jag än funderar har jag aldrig hört talas om hans mat innan, och då är nya veganska ställen typ mitt största intresse i livet. Men okej, då vet vi det.

”Veganer saknar ett ställe som är deras eget, det finns ingen kedja.”

Om jag snabbt drar några exempel från min hatt så är Mahalo, Lao Wai, The Plant och Växthuset 100% vegan. Fina Delivore finns ju dessutom på två ställen numera! Hermans är en institution med besökare från hela världen som numera också är helt vegansk.

Zócalo, Holy Cow och Taco Bar är exempel på kedjor som har veganska alternativ och även jättar som IKEA, SJ och Max erbjuder vegansk mat. Det går inte att nog markera hur stort det är.

”Jag upplever på många veganska restauranger att det bara är veganer som är välkomna.”

Tillåt mig att syna detta märkliga (och ganska douchiga) påstående och rekommendera ett besök på förslagsvis Mahalo eller Växthuset.

”Allt är svårtillgängligt för veganer och vegetarianer och ofta finns bara en enda rätt.”

2017 är det påståendet helt enkelt inte sant och så trist att det sprids vidare som sanning. Exempelvis Feca, Holy cow, Helens sushi och O Mama Mia mfl har helt veganska menyer med flera olika rätter. Kika på Veganistan för förslag på fler ställen att besöka.

Det går utmärkt att hänga på ”vegantrenden” och samtidigt visa respekt för det arbete som redan pågår – och lyfta hur långt vi har kommit, bara de senaste åren. Förslagsvis genom att förstå att målgruppen till att börja med är just veganer. Vi ses!

Recension

Till att börja med kan jag stöka av att de måste ha öppnat innan de var klara vilket tyvärr märktes både på personalen och maten. Det satt ingen skylt uppe ovanför köket, de två personerna som jobbade var ovana och stressade, menyn var svår att förstå och placerad längs disken, bao-brödet vi fick in var inte färdigångat, tacobrödet kändes hårt snarare än uppvärmt, det fanns ingen rutin för att förstå när maten var klar och vi, som åt oss igenom stora delar av menyn, blev ändå inte riktigt mätta. Och då gick vi ändå därifrån några hundralappar lättare.

IMG_0030

Med det sagt tror jag ändå att kedjan har potential. Upplägget är att du beställer in smårätter och väljer mellan fyra olika smaker – bulgogi (tofu), tikka masala, vindaloo och chili. Tar du tre av exempelvis bao, tacos eller salladsblad (ssäm) så får du rabatt (vilket genast ställer till lite huvudbry eftersom det finns fyra smaker att välja mellan). Det finns även bowls, sides och efterrätter. Skulle rekommendera en bowl, tre smårätter och en side eller efterrätt per person.

IMG_0035

Smakerna var fina men svåra att särskilja så här i efterhand. Efter ett tag kändes det som en blandning av olika kök i munnen, där tofun var bäst.

IMG_0037

Paradisets butik i Sickla ligger vägg i vägg med Elon i en stor lokal utan fönster vilket är lite trist nu när det äntligen börjar bli ljusare ute. Tror att det här konceptet kommer passa bäst på söder, kanske som take away-picknick i en park. Har du vägarna förbi Nacka är rekommendationen att vänta några veckor innan ett besök så att allt är på plats. Missa inte alla fina såser och ta åtminstone en efterrätt bara för att. Det här blir säkert bra!