Skip to main content

Hur lever en person som (inte) når klimatmålen?

Helen yogar helalf.se

Välkommen till mitt kök! Här serveras bara vegansk mat och köksbordet, stolarna och skåpet, där mobilen står och fotar mig i den här vinkeln, är liksom resten av möblerna hemma hos mig köpta second hand. Min el kommer från miljömärkt vindkraft och med den laddar jag bland annat min MacBook Pro från 2010 och min andra iPhone på lika många år.

Oavsett mängden provhyttsbilder genom åren köper jag sällan kläder, med undantag för träningskläder förstås, och konsumerar hårvård, hudvård och smink långt under snittet. Nu i april ser jag fram emot att börja cykla till jobbet för att slippa köa med bussen. Jag skulle kunna bli bättre på att sopsortera och dra ner på mina största nöjen; att läsa i badet och åka till New York en gång om året för att leva life. Eller snarare, jag måste.

För det räcker inte att leva som jag gör för att nå klimatmålen, vilket gör mig lite orolig. Jag är även rejält nyfiken på hur en sådan person ser ut. Det kanske är du? Testa ditt klimatavtryck på WWFs Klimatkalkylatorn eller Klimatkontot.

Kämpa planeten!

  • Josefine

    Jag klarade det absolut inte. Beror dels på att jag nyligen flyttat och skaffat mycket nya möbler, dels att jag handlat för mycket kläder. I den ena kalkylen fick jag dock väldigt högt för ”Bilen” resor vilket är konstigt då jag inte har bil (pendlar dock långa sträckor med tåg varje dag).

  • Jag tycker att det här är så otroligt knepigt. Jag har varit vegan i snart fem år, försöker källsortera så mycket jag kan och även köpa mer secondhand-kläder. Har inget körkort och inga planer på det heller. MEN jag älskar att resa och får jag råd att resa mer kommer jag verkligen att göra det. Resa är livet liksom, det är en av meningarna med livet för mig. Handen på hjärtat skulle jag nog inte avstå från att se planeten för att rädda den, hur illa det än kan låta. För min del är nog detta det enda i miljöväg som det inte kommer att bli ändring på, tyvärr.

  • Resor är bland det bästa som finns i livet!

    Blir ändå fascinerad över att anpassningarna man faktiskt gör inte räcker till för att nå målen. Särskilt när majoriteten (?) är så långt ifrån ens egna livsstil. Och ingen gör något, ingen säger något. Bara att det vore bra om vi nådde FNs rekommendationer. Aha, okej.

  • Jag skulle också vilja veta mer vad som spelar in. Gå ännu djupare i testerna för att förstå vad alla val jag gör har för påverkan. Tyvärr tror jag att det kommer göra mig knäpp. 🙂