Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hela sommarpratat med jazzsångerskan Isabella Lundgren är fullkomligt lysande och låtvalet ovanligt passande. När hon avslutningsvis berättar om varför hon är vegan kan jag inte låta bli att citera precis allt.

Ett av mina stora mål här i livet är att få ihop mina värderingar med mina handlingar. Och det är oftast inte alls så enkelt som jag tror att det ska vara. Den kanske största diskrepansen mellan mitt handlande och mina tankar låg i min konsumtion av mat. Jag har alltid sagt att jag älskar djur, alltid tittat bort och ojat mig då jag sett bilder från slakthus men trots detta ändå alltid njutit av köttbullar och råbiff.

När min bästa vän Lovisa berättade för mig att hon blivit vegan blev jag intresserad av hennes val av livsstil och bestämde mig därefter för att se dokumentären Earthlings (se hela filmen på YouTube). Efter två timmar av ocensurerade bilder på lidande, misshandlade djur som blir mat eller beskådade i djurparker bestämde jag mig för att aldrig mer äta eller bära något animaliskt. För till min stora förvåning gick det ju att äta en allsidig, näringsrik och god kost baserad från växtriket.

Diskrepansen låg i att jag hela tiden pratade om pacifism och kärlek men ändå rättfärdigade våld flera gånger om dagen genom det jag stoppade i munnen. Jag är inte ute efter att peka finger, utan bara efter att belysa en vana och tradition vi bör ifrågasätta relevansen kring. Det finns en skevhet i hur vi ser på djuren. De är liksom vi medvetna varelser som känner kärlek och smärta, de har en vilja till liv och inte till död. Att beröva djuren deras frihet och att exploatera dem för vår mat, våra kläder eller vårt nöje är inte enligt min mening moraliskt försvarbart.

Dessutom har denna fråga även bevisats vara en av de största anledningarna till de stora och svåra klimatförändringarna, regnskogens förfall, utdöende djurarter och slösaktig markanvändning. Jag anser att det här är en av vår tids viktigaste frågor som inte bara handlar om hur vi förvaltar vår planet utan hur vi förvaltar vår moral och som även belyser hur selektiva vi människor är med vår kärlek.