matkasse2030

Hos Axfood ökade försäljningen av vegetariska produkter med 41 procent under det första halvåret 2016, jämfört med motsvarande period i fjol, och även ICA och Coop har märkt av en ökad efterfrågan på vegetariska produkter i år. Så jag kan inte hjälpa att bli lite besviken över Axfoods trendspaning om hur en matkasse ser ut 2030. Ägg, fisk och kött. Varför skulle vi döda djur, vare sig vi matar dem med växter eller låter dem gå ute, när marknaden redan nu, 2016, fullkomligt kokar över – exploderar! – av klimatsmarta veganska alternativ?

Konsumenterna behöver inspireras mer än så!

I sista avsnittet av Dödsskönt i kistan träffar Kristoffer och Isabell Food for progress nyanställda vegankock Linnea Hellström som testar att laga rätter av åkerbönor – äckliga, fula bönor som vi i dag använder som foder till grisar och kor. Hon har dem i hummus med ingefära, picklad gurka och morot, i spansk omelett där mjölet binder istället för ägg, som åkerbönspastej med brännässlor i och något som beskrivs som tunnbrödssushi. Av spadet gör hon rödbetsäppelmajonäs och serverar till björkträ- och granbarrökt Oumph.

”Om kött var så här gott skulle jag överväga att börja äta kött”, säger Kristoffer efter att ha smakat. På den nivån är vi nu, idag. Fuck vildsvinsskinka, 2030 är min matkasse fortfarande helt växtbaserad.