God jul!

”Du är alltid så glad!” säger min kompis till mig och varje gång han gör det tänker jag att han inte känner mig tillräckligt bra. Eller snarare, jag är glad då vi träffas eller pratar i telefon, men de som är ihop med mig eller har känt mig längre vet att jag inte alltid är så glad.

För prick ett år sen bestämde jag mig för att skaffa en mens-app. Detta för att försöka förstå varför kroppen reagerar som den gör varje månad för det slår aldrig fel att jag blir lika förvånad varje gång. Vanligtvis brukar jag och min bästis skämta om detta men ju mer jag tänker på det desto mer känner jag att det inte är något att skämta om.

Det kan hända att jag blir nedstämd, trött, orolig, rastlös, deprimerad, får dåligt självförtroende, känner att jag inte duger, gråter, tycker synd om allt och alla, blir lätt irriterad eller arg, startar bråk och skriker. Kort sagt, alla negativa känslor förstärks med några hundra procent. Just där och då tror jag att det är så jag är som person. Att jag aldrig kommer bli glad igen.

Jag har försökt förklara för min kille efteråt varför en sådan situation uppstår men när jag gissar plockar jag ofta fram sånt som jag har gått och tänkt på länge, saker som behöver luftas men som egentligen inte hör hemma där och då, i en tröstlös jakt på en vettig förklaring till varför jag överreagerat. Nu gör jag inte så längre för det finns ingen logisk förklaring att ge. Även om det uppenbart finns en, så att säga.

Utöver smärtan, svullnaden och blodet är det här högst naturligt varje månad. Ibland leder det till att jag blir sur, ibland leder det till att ett förhållande tar slut, oftast är det något där emellan. Om jag inte får en chans att förstå det själv kanske någon går runt och tror att jag var svartsjuk, förtvivlad, frustrerad eller förbannad med flit. Ingenting gör mig mer ledsen.

Ju mer vi pratar om mens och PMS med varandra, desto mer förståelse får vi för varandra. Därför uppskattar jag alla sommarprat, serier och böcker som tar upp det här ämnet. Kanske, vill jag påstå, är det ett av de viktigaste ämnena som finns?

Nu för tiden när jag säger till min kille att jag känner mig ledsen eller har ont i magen säger han ”Har du kollat mens-appen?” ”Aha!” Då vet jag att de där känslorna som virvlar runt i kroppen kanske inte är så sanna som de känns. Att det går över av sig själv om jag bara ger det några dagar. Vi hörs då!