Refused

När Jan Gradvall intervjuar Johan ”Shellback” Schuster – som tillsammans med Max Martin är en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare i internationella sammahang – handlar det om 55 procentig likör, Pink och MTV-galor i Los Angeles men även om straight edge, Refused och musikkåren i Karlshamn, de som trummar i Taylor Swifts megahit Shake it off.

En helt fantastisk text som avslutas:

I februari gick han tillbaka till studion för ett projekt som sluter en stor cirkel. Johan jobbar just nu med sina gamla idoler Refused, världens mest respekterade och politiska hardcoreband. Refused tog farväl 1998 med The shape of punk to come, där musiken levde upp till albumtiteln. Refused återförenades 2012 för ett antal livegig. Nu spelar de in sin första nya musik på 17 år.

– Refused är ett av de tre viktigaste banden i mitt liv. Jag träffade dem 2013 när vi båda fick regeringens pris för musikexport. Jag var sjukt nervös och trodde de skulle tycka att jag var värsta tönten.

Refused splittrades när Johan var tolv år. Han såg dem live första gången när bandet återförenades – och stod längst fram. 

– Det är på riktigt det bästa jag någonsin sett i hela mitt liv. Jag grät och blev sparkad i ansiktet tre gånger. Det var underbart.

Jag kan bara hålla med!