När vi var i New York i början av sommaren sammanföll det med en adoptionsdag för hemlösa djur.

Vi såg det dels när vi besökte den veganska skobutiken MooShoes och dels när vi gick omkring i Brooklyn och ramlade in i en lokal full med katter som sökte nya familjer.

Djurrättsorganisationen som höll i det var så smarta, de hade ett formulär vid varje bur som beskrev katterna med olika ikryssade personlighetsdrag. Kramig. Blyg. Tillgiven. Och det stämde så väl när vi klappade de små liven att det var hjärtskärande att inte kunna ta med sig alla på flyget hem.

Djurens rätt uppmärksammar att det är Djurens dag nu på lördag den 4 oktober och uppmuntrar alla som funderar på att köpa ett husdjur att i första hand vända sig till ett härbärge. På Instagram ser jag hur en efter en av de jag följer skaffar sig likes-vänliga familjemedlemmar men jag kan bara komma på en som faktiskt har adopterat.

Vi kan minska antalet som redan har fötts genom att inte efterfråga de som föds upp till försäljning.

MooShoes som jag nämnde tipsar regelbundet på sitt Instagram-konto om konstnären Sophie Gamand som genom sin fantastiska bildserie FlowerPower vill  uppmärksamma och hjälpa några av de pitbullhundar som blivit kvar på olika härbärgen.

Med de fantastiska porträtten ifrågasätter hon bilden av dem som aggressiva och hårda. Fina va?

Myset.

Visste du förresten att Bamse, världens finaste katt, är en katthemskatt? Han kanske inte hade klarat sig om hans husse inte tagit hand om honom. Vill inte ens tänka den tanken. Adoptera mera!