”Att äta bra och röra på sig är något naturligt och grundläggande i att vara människa. Som att sova och skita.” skriver Mia Skäringer i sin Aftonbladet-krönika, angående alla hetsiga dieter som kommer och går, och har på bara ett dygn blivit en att de 10 mest delade artiklarna på Facebook någonsin. Jag själv har aldrig följt en diet, aldrig ens bantat men det där med att röra på mig har jag varit riktigt usel på. Men det ska det bli ändring på!

Av någon anledning kopplar jag träning till att andra vill gå ner i vikt men jag väger lika mycket som när jag gick på gymnasiet och har inga planer på att gå ner. Däremot har jag på senare tid känt att jag vill bli ännu starkare. Få större lungkapacitet. Testa vad kroppen kan och orkar. Det har visat sig vara rätt tacksamt, även om det gör ont också.

För mig som vegan, tidigare vegetarian, har det jag äter alltid handlat om djuren. Jag blir lycklig av sådant klarspråk från andra. Kan vi inte bara vägra fulkött, skriver Sanna. Kött är mord och ger cancer, skriver Somar. Många av de jag pratat träning med påstår att de inte kan äta vegetariskt, ens för en dag, för att de tränar men det tror inte jag på. Fler och fler atleter upptäcker fördelarna med vegansk kost och det är ju för att det är just det, en kost och inte en diet. Jag avstår inte från något kroppen behöver, däremot tillkommer en mängd andra fördelar av bara farten.

”Att äta mindre kött och ersätta det med till exempel baljväxter, som också innehåller mycket protein, är positivt inte bara för miljön utan också för hälsan. Den som minskar konsumtionen av animaliska produkter till förmån för mer vegetabilier får nämligen i sig fler viktiga näringsämnen och mindre mättat fett.” skriver Världsnaturfonden.

”A global shift towards a vegan diet is vital to save the world from hunger, fuel poverty and the worst impacts of climate change”, skriver en rapport från FN. ”Njut av en massa vegetariskt – det är det absolut viktigaste du kan göra för att käka miljösmart,” skriver Naturskyddsföreningen. ”In a visceral (känslomässigt) way, I felt better, so I’ve continued with it and I’m likely to continue it for the rest of my life,” säger Al Gore som varit vegan i ett år.

I går morse, när solen sken på en blå himmel för första gången det här året, var vi ute och sprang igen. Löpning är väldigt mentalt och egentligen rätt tråkigt men jag är väldigt envis och det är roligare när en är två. Det är mäktigt att känna hur kroppen blir starkare, särskilt för mig som sitter vid ett skrivbord hela dagarna. Jag tror verkligen på att det är som Mia säger, att äta bra och röra på sig är något naturligt och grundläggande i att vara människa. Sen blir min kropp extra glad av att se solen glittra i vattnet mellan träden också.