Jag försöker förklara veganism för människor som frågar med att jag inte äter något som kommer från djuren. Det funkar faktiskt inte för de börjar ändå räkna upp mjölk, ost och ägg, innan de kommer på sig själva. Troligtvis är de så vana vid att det är mat – inte djur – och att de känner folk som är vegetarianer men inte veganer.

På samma sätt ses proteinbrist som en sanning hos veganer, något som är helt obefogat. Protein finns i baljväxter, sojabönor, tofu, nötter, frön, bröd, kokt potatis, gröna blad, alger, majs osv och är väldigt enkelt att få i sig. I dag skriver SvD och SR om att köttätare löper fyra gånger så stor risk att drabbas av cancer, just för att de äter för mycket animaliskt protein. Värt att notera!

Den ökade köttkonsumtionen leder också dokumenterat till fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar men än har jag inte sett några rekommendationer för att äta veganskt eller ens vegetariskt. Livsmedelsverkets rekommendationer flörtar dock lite med stockholmsvegetarianer, även om jag undrar om Naturskyddsföreningen håller med.

  • Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen.
  • Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
  • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
  • Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.
  • Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.