I går var vi på visningen av Trogen till döden. 20 spänn i inträde till Torpet i Segeltorp är ju så punk! Vi hann gå förbi biblioteket på torget innan de slog upp dörrarna och där inne plockade jag på mig Bimbonedslaget, Nina Björks senaste och en Bodil Malmsten innan bibliotekarien fick förklara för mig att mitt lånekort för Stockholm inte gäller i Huddinge. Rackarns! (Det går att få ett till men jag är aldrig så långt söder om söder!)

Vi satte oss tillrätta och spanade efter bekanta ansikten i publiken innan filmen så rullade igång. Ett väldigt ambitiöst projekt från en privatperson med stöd från nykterhetsorganisationen han jobbar för. Så ovanligt, och det påpekade jag efter visningen också, att höra negativa kommentarer om alkohol på film. Sällan är det så rak kommunikation som att alkoholdrickandet inte bara drabbar den som dricker utan även den närmaste omgivningen, polisen, sjukhusen, socialen osv.

Men det fanns inga pekpinnar i filmen, bara en känsla av att de som valt att leva straight edge gör det för att de hittat hem. Och vad jag känner igen mig i det. En kille kom fram och hälsade och såg mitt flammande X på handleden och när jag sa att nej, jag har inte hängt med något gäng, det har alltid bara varit jag, blev han extra imponerad. Men för mig har det aldrig varit svårt att säga nej. Jag har bara gjort det som känns rätt för mig.

Det är så otroligt viktigt att den här filmen kommer ut i skolorna och visar kidsen att det är okej att säga nej, att det till och med är coolt. Du behöver inte gilla hardcore för att imponeras av Marc. Du behöver inte vara kille för att skejta eller sjunga i ett band. Du behöver inte vara filmskapare för att göra en film om något som du brinner för.

När sångaren i Hårda tider sa att det är en ära för honom att säga att han är straight edge, att alltid vara sig själv vid alla tillfällen, trillade det tårar nedför mina kinder. Och när sångaren i Abhinanda berättade att hans barn tycker att han är cool som inte dricker öl som de andra farsorna ökade mitt hjärta i omfång lite. Filmvisningen av Trogen till döden togs med andra ord väldigt väl emot av mig. Tack för den! Och se till att lägga upp den på YouTube snart!

Straight edge