Rida.

Det är sällan jag får möjlighet att prata djurrätt med andra vegohjärtan så i går, när vi satt i Annexet och väntade på att Lana del Rey skulle gå på, hade jag den bästa timmen av diskussion på länge. Det är svårt att förstå hur majoriteten blundar för den verklighet som vi ser och vi radade upp exempel på hur det kan låta. Enda argumentet vi någonsin hör för att äta kött är ”det är gott” vilket jag tänker undersöka närmare de kommande veckorna. Nästa gång någon frågar varför jag är vego ska jag direkt vända på frågan. Varför äter du kött?

Vi enades om att det är enormt viktigt med förebilder, att det kan vara först då folk på allvar förstår att det är en fullgod kost och att den får oss att må bra, utöver alla positiva effekter den har för djuren och miljön. Rich Roll är perfekt inspiration för de som vill träna och äta grönt och både Nina Åkestam och Elsa Billgren påverkar säkert många nu när de blivit vegohjärtan. Har du en röst och når ut kommer du påverka, vem du än är. Är Lana vego? undrade någon. Just det, hon börjar ju snart! Hann säga hej till Mats Strandberg, även han vego, innan det var dags att skynda sig in till scenen.

Spelar tevespel.

Det var enormt fascinerande att se henne speglas i publikens beundran, något som fick henne att le, fnissa och svänga på klänningen lite busigt. Rösten levde upp till all förväntan och det var fint att få höra den live snarare än via den inbyggda högtalaren på datorn. Hon droppade hitsen men även många för mig mindre kända låtar, tjejen bakom mig kunde dock varenda ord . Mottagandet från Stockholmspubliken lämnade henne inte oberörd och när någon slängde iväg ett I love you! sa hon blixtsnabbt I love you too tillbaka.

Lana är ju så enormt visuell och hennes videos är bland de bästa som någonsin gjorts. National Anthem borde geniförklaras. Jag sa att det hade varit mäktigt att se henne på MTV för 20 år sen när Michael och Janet tävlade med varandra om att göra den fetaste videon hittills vilket fick mig att inse att mycket av musikhistorien troligtvis kommer gå förlorad för dagens generation. Kidsen har visserligen tillgång till all världens musik men jag gissar att de konsumerar den via låtlistor som de själva eller någon annan valt ut. När Lana började sjunga Heartshaped Box var det knappt någon som sjöng med. Nirvana vem?

Det märktes att hon är en nittiotalistartist. Publiken var full av förväntansfulla tjejer som säkerligen varit på konsert innan men som hade lite andra förväntningar än oss andra. ”Du kan inte stå där, min bror ser inget!” sa en tjej argt åt Gabriel när vi tagit oss in i folkmassan. Vad menar du? Det är ju en konsert med ståplats? sa vi. ”Men han ser inget!” sa hon, själv 150 cm, och såg sur ut. Ett par andra tjejer viskade bakom oss att ”det borde faktiskt vara så att de långa står längst bak” varpå Gabriel vände sig om och förklarade att han ville stå med sitt sällskap. Hmpf!

Lana lämnade scenen med två blomsterkransar från Beyond retro och det är bara att gratulera till årets mest slutsålda produkt!