Med en enkel tulipan, på bemärkelsedan! Kvinnodagen ger mig vårkänslor!

Jag har varit på så himla bra humör i dag, det har riktigt känts i kroppen att det är kvinnodagen – att vi är många som tycker och tänker likadant och att vi vill få till förändring. Världens värkänsla, det är något på gång!

Många har skrivit tänkvärda inlägg, till exempel Nina, Vian, Whinar, Horunge deluxe och Brit, och Stockholms stadsbibliotek har kommit med boktips för de som är nyfikna på att läsa mer om ämnet (jag gillar särskilt Alltings början och Kvinnorummet).

”Läs en bok, bli än mer klok” som det stod på läsexlådan när jag jobbade på Pocket shop. Just nu plöjer jag en bok om suffragetterna, får inte nog!

 

Dagen till ära fick jag syn på Anitas första del i Tropes vs Women-serien och den är klart sevärd även om jag drabbades av panik. Om kvinnor porträtteras såhär i spel, hur ser samhället på dem/oss i stort?

Under mitt frukostmöte på Saturnus i morse tog jag upp just det, att bilden av kvinnan som underlägsen inte är sann. Vi tar enormt mycket ansvar, både på vårt arbete och i hemmet, men ändå finns där tvivel på att vi skulle kunna klara av samma uppgifter som män. Formuleringar som ”Vi måste gå på kompetens och inte kön” håller liv i den lögnen. Att vi dessutom helt omotiverat tjänar mindre pengar för samma arbetsuppgifter känns helt overkligt!

Metro tog upp det i dag, att IT-yrken i andra länder lockar fler kvinnor än män för att vi i Sverige använder oss av uttryck som stöter bort snarare än lockar till sig. Tänk på det! Och på tal om Metro…

Metro

Jag passade på att pryda framsidan och en helsida i dag där jag bjussar på jobbsökartips i sociala medier. I min filosofi som feminist ingår det att tacka ja till saker så det här föll in i den kategorin. När min chef fick se artikeln nickade han belåtet. ”… Bra. Bra! (När han fick se att det nämndes var jag jobbade.) Och fin bild också!” Han frågade om jag kunde nämna hur många som läser Metro och jag chansade på sex, sju hundra tusen. Han trodde närmare en miljon. Helt bisarr siffra! Tack alla som hejat och kommenterat under dagen, så roligt med responsen!

Jag blir oerhört glad när någon säger att jag inspirerar dem. Jag fick ett så fint DM häromdan av M som betydde jättemycket och i dag mailade Lisa Marie och skrev så rara rader om mig att jag blev alldeles gråtmild.

Just nu lyssnar jag non stop på Haim (som kommer till Way Out West) och om jag hade vuxit upp med dem som idoler hade jag spelat i band utan tvekan. Hur coola? Sjukt viktigt med förebilder och personer som gör saker som väcker nyfikenhet och skaparglädje.

Kan omöjligen jobba när det ser ut såhär.

Nina Björk sa många tänkvärda saker i SVTs Min sanning men jag fastnade för det uppenbara i att inte ta för givet att kvinnorna ska härma männen nu när vi också får rösta, utbilda oss och fritt välja yrke. En kan till exempel ifrågasätta varför kvinnor ska göra lumpen (skulle vi ens lösa problem genom att starta ett krig om vi hade suttit vid makten?) och varför ska någon egentligen behöva offra familjen för att göra karriär? Tillsammans kan vi styra om den här skutan så att vi kommer på rätt väg.

Jag sa till Peter häromdan att jag tyckte att han skulle bli politiker. Han kontrade med att han tyckte att jag borde göra revolution. Vi får se! Jag tror på att leva som en lär och att många bäckar små leder till något större. Vad det nu är.

Många har under dagen tyckt till om folk som har tyckt till om varför vi behöver fira en kvinnodag och det finns ju uppenbara svar på den frågan men om vi inte ser det som ett köns kamp utan vår gemensamma strävan kanske det känns mer självklart. För alla. Jag är i alla fall pepp, alla dagar på året!

Kampen fortsätter.