New York med mamma

Jag är klart färgad av Kvinnorummet och särskilt de här meningarna:

”Sanningen är, att jag är intill döden trött på fyra tusen år av män som talar om för mig hur uselt mitt kön är. Särskilt leds jag när jag tittar mig omkring och ser sådana usla män och sådana storartade kvinnor, som alla har en smygande misstanke om att de fyra tusen årens påpekanden är riktiga.”

Det fick mig att fundera på om det är så vi ser på oss själva och vad det får för konsekvenser. Visst skiljer vi oss åt på vissa punkter men för det mesta är vi lika så i grund och botten tror jag att det handlar om möjligheter.

Kvinnliga förebilder är enormt viktigt, för både kvinnor och män. Där skulle kvotering kunna vara en lösning. Givetvis gäller det även tjänster där vi i dag har flest kvinnor. För inte är det väl så att kvinnor är bättre än män på att ta hand om andra? Eller får våra yrkesval dig att tro det?

Hur är det egentligen ställt bland de som bestämmer i det här landet som kallar sig jämställt? Det har Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson förtydligat i Sluta ljug om jämställdheten.

”I Sverige har vi en självbild som säger att vi är jämställda, att kvinnor och män har samma möjligheter.

I verkligheten visar LO:s rapport att vi backar på många områden, och står still på andra. Värst är det i näringslivet. Trots åratal av debatt, löften om åtgärder och politiska hot om kvotering av ­bolagsstyrelser händer ingenting. Eller, just det, förra året blev det ­FÄRRE kvinnor i de börs­noterade bolagens styrelser.”

Åsa Beckman på Dagens Nyheter skriver i en replik att det är Okej att bli befordrad för meritern att vara kvinna och ser det som självklart att kvinnor kan tillföra något, att det är en kunskap som nu går förlorad.

”För: de som leder måste spegla dem som blir ledda. De som framställer varor måste förstå vad de som köper vill ha. De som gör en tidning måste förstå vad läsarna längtar efter. Och där ute finns både män och kvinnor. Det är inte mer komplicerat än så.

Att män högst upp i samhälls­hierarkin inte förstår det är bedrövligt. Vad de visar genom att inte släppa in kvinnor i de viktigaste styrelserummen ska benämnas för vad det är: bristande kompetens.”

Här skulle inlägget kunna sluta. Det är väldigt enkelt för mig att hitta citat och länkar till texter som förstärker min redan befintliga uppfattning. Men faktum är att många är emot kvotering. Jag vill gärna höra från båda sidor så har du några argument mot kvotering är du välkommen att fatta pennan i kommentersfältet, gärna med länkar till artiklar som stärker din övertygelse!