Gul utanpå av Patrik Lundberg

-Är du också vegetarian? utbrast Emanuel förvånat när vi via Twitter raggat sällskap till en av söders bästa indiska restauranger och fått napp från Patrik, till vardags journalist på Helsingborgs Dagblad. Det var så himla fint att vi vegohjärtan var i majoritet, en känsla som dröjt sig kvar. Sen den kvällen hörs vi regelbundet på www och jag tror inte att någon i närheten får så många symboliska hjärtan ifrån mig som han. För hans tankar, texter och tweets. <3

Redan under middagen, som måste ha utspelat sig i våras, eller tidigare än så, berättade Patrik om den kommande boken som skulle handla om hans resa till Korea, dit han återvänt några år tidigare för att träffa sin biologiska familj. Jag kände direkt att jag ville läsa den och när Rabén & Sjögren hade en utlottning på sin blogg härom veckan tog jag chansen och vann! Den dök upp i brevlådan i fredags då jag spenderade kvällen med utvalda texter av Ellen Key och i går ägnade jag all min uppmärksamhet åt Kerstin Thorvall men i dag var det Patriks tur. Vi har fikat på Kaffeverket, legat på min mammas soffa och tagit ett väldigt långt bad tillsammans.

Jag är rätt van vid att bli tagen av Patriks språk, senast för några dagar sedan grät jag på jobbet när jag läste krönikan om hans pappa, och jag var så inne i Gul utanpå idag när han skrev till mig på Twitter att jag blev förvirrad och var tvungen att fråga var han var – ”du är ju i min bok!”

Hur snygg är den inte förresten? Min vän Jonas har gjort omslaget så det är verkligen en väldigt kär bok för mig, redan innan jag ens öppnat den. Nu när jag har läst den är jag tagen av ärligheten, fascinerad över kulturkrockarna och frustrerad av alla oförstående människor. Det är en gripande historia där språket rinner som vatten, eller som soju snarare, och jag vill inte lägga den ifrån mig.

Överflödet av alkohol och de våldsamma tankarna skrämmer mig lite men samtidigt vägs de upp av charmiga anekdoter och fyndiga formuleringar. Som när möjligheterna att få runka på studentrummet i Korea där han spenderar ett halvår i princip är minimala eller att vuxna människor i hans hemland faktiskt frågar chans på varandra.

Det är en väldigt fin bok som jag gärna rekommenderar och som jag kommer ta med mig till jobbet i morgon för att ge till en kollega som jag vet kommer uppskatta den lika mycket som jag. Jag hade önskat att vi hade kunnat ses i kväll men det får bli en annan gång! Vill bara hälsa till mårdhunden att den är precis så bra som jag var övertygad om den där kvällen på restaurangen och att jag kurrar nu när jag lagt den ifrån mig.