Jag håller på att läsa Fittstim och kom i går kväll över ett citat som handlade om att det 1960 fanns 13 kvinnliga astronauter (senare kallade Mercury 13) som alla mätte samma eller bättre resultat än sina manliga kollegor men ändå inte fick åka till rymden pga sitt kön.

Det fick mig att börja gråta. Dels för att jag känner mig lurad av att ha vuxit upp i tron om att kvinnor inte kunde ha varit först på månen, dels för att jag blir förtvivlad av tanken på hur världen hade sett ut nu om vi faktiskt hade haft en first woman on the moon.

Nu på morgonen har jag läst på och tydligen valde NASA att bara vidareutbilda personer som gjort militärtjänstgöring inom flygvapnet som en del av sin sorteringsprocess, något som kvinnor inte hade möjlighet till då. Jag blir riktigt nyfiken på att läsa mer om det och hittade en bok som kanske kan passa: The Mercury 13: The True Story of Thirteen Women and the Dream of Space Flight.

1963 skickade Ryssland upp den första kvinnan i rymden och 1969 landade de första männen på månen.