Jag har så många olika anledningar till att tömma mitt Facebook-konto på vänner att jag knappt kan räkna upp alla men bara uttrycket Ta bort som vän summerar det bra. Vad vill de att jag ska känna när jag trycker på den knappen? Att vänskapen jag har med mina vänner är mindre värd om vi inte är Vänner på Facebook? Är vi så vana vid Facebook att vi inte kan hålla liv i våra relationer utan det? Jag vägrar tro det.

Hade jag istället valt att helt ta bort mitt konto hade det dykt upp bilder på mina vänner med samma budskap. Som vill få mig att må dåligt. Vill jag verkligen säga upp den dagliga kontakten med några av mina bästa vänner? Nej. Det har inte med det att göra. Jag säger upp vänskapen med Facebook, ingen annan. Jag kommer som vanligt hänga på Twitter, det går att lägga till mig på LinkedIn och tills jag hittar en ersättare kommer jag uppdatera mina bilder på Instagram. Och så är jag här, på bloggen. Än är jag inte helt vänfri och kanske behåller jag en handfull men tanken är att flytta mina relationer utanför Facebooks gränssnitt.

Framöver kommer jag använda Facebook enbart som ett arbetsredskap. Min feed består av över 500 Sidor som jag kan lära mig något av i mitt arbete. Jag kan se annonser, kampanjer, tävlingar, erbjudanden, länkar, videos och bilder men jag kommer inte få några inbjudningar till event, inga påminnelser om när mina vänner fyller år och inte se några bilder från semesterresor, BB-besök eller högtidsdagar.

Förhoppningsvis får jag höra om det när vi ses istället.

Vidare läsning: Paul Friyes skriver intressant om Facebook i DN och Emanuel utvecklar det ytterligare i sin krönika.