Skip to main content

Kvinnorna på Apple

Efter att ha sett dokumentären om Steve Jobs funderade jag över en sak. Varför var inga kvinnor med?

Hans fru fladdrade förbi på ett fotografi utan att hennes namn nämndes och den legendariska intervjun tillsammans med Bill Gates innehöll också en kvinna men hon varken namnges eller får komma till tals när den manliga programledaren blickar tillbaka.

Som tur är nämns kvinnor i alla fall när Woz beskrivs som nörden och Steve som hippien. Kanske är citatet ovan menat att vara jobbrelaterat, kanske inte, men jag ser det som ett bevis på att Steve faktiskt har umgåtts med kvinnor. Men vilka är de? Jag är uppriktigt nyfiken på att få veta!

När vi pratade om det här på jobbet i går sa Anders att det är så märkligt eftersom Apple har skapat de mest kvinnliga datorerna i branschen och deras produkter är intuitiva, färgglada och lätta att bära med sig. Jag förstår att Steve var dirigenten men har inte en enda kvinna i hans orkester spelat en så pass stor roll att hon borde ha intervjuats när hans liv återberättades?

 • Anonym

  Steve’s fru Lauren har bett Steve’s biografist och diverse journalister att hålla henne utanför hans livsberättelse så mkt som möjligt. Hon vill helt enkelt inte stå i rampljuset.

  Kara Swisher (kvinnan som intervjuar Jobs och Gates) är nästan lika känd som Jobs i USA och anses en av världens största tech-journalister. Om du kollar på hela intervjun med dom eller ser All Things D intervjun med Mark Zuckerberg (samma konferens) så syns det tydligt att hon har inga problem med att ta plats. 🙂
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kara_Swisher

  Personligen så tror jag att Jobs liv saknar en normal bestyckning av kvinnor för att det helt enkelt inte fanns skitmånga kvinnor i Silicon Valley när han startade Apple. Idag är det annorlunda.
  Konstigt nog så saknas det kvinnor helt i Apple’s ledning: http://www.apple.com/pr/bios/
  Kanske en kvarleva från den tiden… :/

 • Tack Jesper! Jag ska läsa boken och där kommer det säkert finnas några stycken men jag blev lite paff när de helt saknades i dokumentären, inte en enda intervjuades?

  Inga kända kvinnor som jobbar på Apple? 

 • Anonym

  Flera intervjuades för boken men Lauren, den tidigare seriösa flickvännen som Steve har sin första dotter med, och hans syster har bett om att hållas separata.

  Inte vad jag vet. Bara gubbar i ledningen iaf. :/

 • Fick tips om Susan Kare! http://www.themarysue.com/susan-kare-apple-icons/