Skaver ditt beslut? Skäms du lite? Gör det inte då. Lyssna på ditt samvete när det försöker hjälpa dig att ta rätt beslut. Eller när någon jävligt irriterande person gör det. Fundera på dina alternativ. Räkna på det. Är det värt det? Vi underskattar ofta hur mycket vi får tillbaka av att leva som vi lär.

Jag läser Jävligt Gott-Gustavs inlägg där han två veckor innan flyget lyfter försvarar att han ska åka till Los Angeles med familjen. Om du har en plan för att minska ditt klimatavtryck behöver du inget förberett försvarstal. Se till att det sänks varje år så att vi tillsammans gör allt vi kan för att minska Sveriges totala utsläpp. 2018 kom vi på plats sju i världen över de länder som har högst CO2-utsläpp per capita kopplat till vårt flygande, enligt ICCT.

Om du räknar på 0,4 ton CO2 per år för resor kan du spara ihop till en flygresa över tid inom ramen för vad som är hållbart. Det handlar alltså inte om att vi måste sluta flyga helt, vi kan bara inte göra det lika ofta som vi har vant oss vid de senaste åren.

I inlägget hävdar Gustav att det är för svårt att sluta flyga, vara vegan, konsumera mindre och cykla till jobbet, annars skulle alla göra det. Jag personligen tycker att det är lätt, delvis för att jag vill. Det är tre år sen jag var i New York senast och så fort jag ser en film därifrån längtar jag ihjäl mig. Men än så länge tycker jag att det känns mer värdefullt att stanna på marken. Det är ett beslut som långsamt vuxit fram och liksom alla beslut måste det få ta tid. Men det hjälper ingen att som Gustav gör, påstå att det går att klimatkompensera en flygresa på 4,9 ton CO2 och sen sukta sina följare med bilder på Instagram som får dem att vilja följa efter.

Vi är många som kan hjälpas åt att förändra normen för flygresor. Ett sätt är att uttalat stanna på marken, ett annat att ta obekväma diskussioner på jobbet eller i sociala medier och ett tredje är att sluta gilla och posta bilder som normaliserar flygandet. Klimatkrisen livesänds dygnet runt så vi vet mycket väl hur den drabbar människor, djur och natur redan nu. Om du inte påverkas tillräckligt av all förödelse för att sluta flyga, visa åtminstone solidaritet genom att sluta be om likes för det.