We Can’t Do It

Ett av årets viktigaste program är SVT Edits We Can’t Do It som lyfter kvinnor som av olika anledningar bränt ut sig. Av de personer som är sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar i år är fyra av fem kvinnor. Fanna Ndow Norrby, som själv drabbats av utbrändhet, samlar några av dessa kvinnor för att samtala om deras erfarenheter och symptom, något som jag tror är en ögonöppnare för många. (Kan du tecknen för utbrändhet som ett rinnande vatten? Om inte, se länkar nedan!)

Denna serie i tre delar tolkar Svenska dagbladets Lotta Lundberg som att ”ytliga människor med ytliga ideal drabbas alltid av tomhet och utmattning”. Ingen blir klokare av att läsa hennes två krönikor om ämnet men däremot har hon fått så bra respons som jag gärna länkar till, som en naturlig del av det samtal som Fanna inledde.

Somar Al Naher

Att vara kvinna är en omöjlig ekvation

”I hundratals år har kropp och biologi varit en central del av kvinnoförtrycket. Så i stället för att omkullkasta manssamhället har resultatet blivit att kvinnor blivit en del av det manliga kapitalistiska maskineriet. Och följden har blivit att samhället inte anpassat sig efter kvinnan, eller människan om man så vill, utan kvinnan har underordnat sig samhället.”

Isabel Boltenstern

Vi får aldrig ett fucking break

Att arbetsgivare utnyttjar vår starka arbetsmoral och hotar med uppsägning om vi inte ställer upp. Att vi jobbar 150% för om vi säger nej ersätts vi av någon som går över fler lik, snabbare, än vad vi gör. Att vi sedan skoltiden lärt oss att högsta betyg är ett måste om du är tjej. Prestation, prestation, prestation.

Lägg därtill att vi dagligen står emot sexism, rasism och diskriminering. Tar ett socialt ansvar som förväntas av oss. Står upp för varandra och oss själva. Vi får aldrig ett fucking break.

Dana Pourkomeylian och Jenny Nguyen

”Kan hon hänvisa till annan källa än sin okunskap?”

Vi växer i dag upp i ett samhälle som fullständigt bombarderar oss med ouppnåeliga ideal. Perfekta betyg, perfekt kropp, perfekt partner, perfekt utbildning, perfekt jobb. Dessa ideal görs lättillgängliga genom media och finns ett klick bort från våra fingertoppar. Att det finns en länk mellan ideal förmedlade via media och kvinnors självuppfattning är visat genom flertalet studier.

Emilie Ebbis Roslund

We can do it – tills kroppen ger upp

För ett år sedan fick jag min första, fullskaliga, panikångestattack. Det var förmiddag en fredag och jag hade druckit fyra koppar kaffe och en energidryck innan klockan slagit tio. Frukosten hade jag hoppat som en strategi för att spara tid. Den här morgonen hade jag ställt klockan på 05.30 för att gå upp och extrajobba, vid sidan om mitt heltidsjobb.

Testa dig själv!

Är du i riskzonen för utmattningssyndrom?

1177 vårdguiden om utmattningssyndrom

Självskattningstest för utmattningssyndrom enligt KEDS