COOP

COOP väcker just nu uppmärksamhet med en video där en familj bytt helt till eko-varor under ett par veckor vilket jag inte har några synpunkter på men i samband det uppmärksammade jag ett påstående på deras kampanjsajt som jag i flera dagar väntat svar på.

Precis som Naturskyddsföreningen listar de fem produkter som är extra viktiga att byta ut till ekologiska. Bananer och vindruvor, kaffe, potatis, mjölk och kött.

Ekologiskt kött kommer från djur som haft det bra och fått utlopp för sitt naturliga beteende.

Jag kan inte hjälpa att fråga vad som räknas som naturligt. Är det naturligt med tvångsinsemination?  Är det naturligt att döda alla tuppkycklingar direkt efter födseln? Är det naturligt att kastrera kultingar utan bedövning? Är det naturligt för hönor att lägga ägg varje dag? Är det naturligt att skilja kalvarna från korna?

Läs gärna på om naturligt beteende och fundera på om det är okej att en av Sveriges största livsmedelskedjor påstår något sådant. Givetvis skulle de aldrig erkänna att det bästa vore att inte äta djur men är det inte bättre att rent konkret peka på att eko handlar om viss utevistelse, foder och antal djur istället?

Uppdatering:

Sen blev det knäpptyst.