Indiens dotter Indiens dotter

”När jag för tio år sedan arbetade med boken En riktig våldtäktsman intervjuade jag unga, dömda våldtäktsmän på ett ungdomshem utanför Uppsala. Jag minns hur jag åkte dit med en tanke om att jag skulle möta Monster. Som att det skulle gå att se på utsidan vilka as de var. Och jag reste hem med insikten att den kanske obehagligaste känslan var just att de ändå var som vem som helst – att de var en produkt av det samhälle vi alla lever i.

I den internationellt uppmärksammade dokumentären Indiens dotter, om den fasansfulla gruppvåldtäkten och mordet på Jyoti Singh, är detta filmaren Leslee Udwins budskap också. Det är inte de andra – de är en spegling av ett samhälle där kvinnan är värderad som en sämre varelse. Det är tveklöst värre i Indien än på många håll – men attityderna är de samma. Jag mötte också gärningsmän, vanliga svenska killar, som sa att tjejer inte ska vara fulla och klä sig hur som helst.”

Katarina Wennstams kommentar på Instagram är så oerhört viktig för att vi ska påminnas om hur allt hänger ihop. Har du inte sett Indiens dotter så gör det. Nu på en gång. Och läs alla böcker du kan få tag på av Katarina.