Flätguide: många hårnålar!

Det här är en av mina absoluta favoritfrisyrer (och när man väl har börjat är det svårt att sluta för håret blir så krulligt att det är lika bra att göra likadant dan därpå). Jag gillar att ha fuktigt hår men det behövs inte om du inte har tid, då kan du bara fukta händerna lite så att det är du som kontrollerar håret och inte håret som kontrollerar dig.

Du behöver:

Hår en bit nedanför axlarna
Ett gäng hårnålar
Två gummisnoddar
En borste eller en kam
En spegel
En vattenkran

Gör såhär:

1. Gör en mittenbena som delar håret i två delar. Be om hjälp om du är petig där bak så att det ser snyggt ut – eftersom jag själv inte ser så bryr jag mig inte så mycket. Ta en handfull lugg som ska ligga åt sidan och fäst det håret med en hårnål så att du inte blandar ihop det med det andra håret.

2. Fläta två flätor, utan att ta med lugghåret. Notera att du kan göra olika typer av flätor genom att börja fläta nedanför örat eller som alternativ, borsta upp håret som en sidohästsvans först och sen fläta utifrån det. Den senare varianten gör att du får upp håret lite högre på huvudet vilket kan vara bra om du har lite kortare hår.

3. Kamma luggen åt sidan så att du får den som du vill ha den och fäst med en hårnål. Vrid sen resterande hår som inte är fäst med en hårnål och låt det ringla ihop sig som en orm på huvudet där hårnålen sitter. Platta till ormhårhögen och fäst med en hårnål. Detta lugghår ska sen gömmas under flätan som är närmast.

4. Börja med den flätan som ska gömma lugghåret – om det behövs, du kanske har kort lugg, då spelar det ingen roll. Notera att du kan vrida på flätan åt olika håll innan du lägger den mot huvudet, testa dig fram vilket som ser bäst ut. Låt den sen löpa från öra mot öra och fäst hela vägen med hårnålar. Om du fäster hårnålarna bakom flätan så syns de inte framifrån. Tänk på att dölja den lilla tofsen längst ut på flätan så att inte håret spretar med en extra hårnål. Ta sen den andra flätan och lägg den längs med den första. Se om det går att gömma dem i varandra så att det ser snyggt ut. Tänk trompe l’œil! Fäst med hårnålar tills frisyren känns stabil.

Klart!