Vid varje stort mästerskap har vi vant oss vid vad som ingår i biljetten. Dödsfall, prostitution och makalösa summor pengar som investeras i groteska arenor som inte kommer kunna återanvändas, eller återvinnas. Den fattiga lokalbefolkningen ser chockat på innan de sopas undan inför invigningen.

Det lämnar en besk eftersmak för oss som sitter framför skärmen och äter chips men den sköljer vi ner med en kall öl för är det något reklamen har lärt oss så är det att alkohol och sport går hand i hand.

I kväll mötte Holland mitt favoritlag Spanien. Den matchen solkades lite av prostitutionsskandalen för ett par år sedan men allra mest av matchresultatet. Såklart. När jag hör hur kommentatorn beskriver den spanska spelarens aggressiva spelstil, nästan som något positivt, påminns jag om att fotboll numera naturligt förknippas med våld.

Det får vi väl också finna oss i.

Eller? Går det ens att sätta ner fötterna och säga ifrån, att försöka få till en förändring, eller är det för sent? Vems uppgift är det i såna fall? Är det jag som tittare som ska bojkotta arbetsvillkoren? Är det SVT, som köper in spektaklet? Är det sponsorerna som ska protestera mot prostitutionen? Eller är det FIFA, som visserligen håvar in mängder av pengar på kalaset?

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till en kartell.

Peace & Love står för fred och kärlek men framförallt för musik. Att välja ut vilka artister som ska få uppträda måste vara ett riktigt roligt jobb för den musikintresserade även om det många gånger verkar väldigt svårt att samtidigt tänka jämställt.

Den person som bokade Kartellen har gissningsvis hört deras låtar, sett deras videos och lyssnat på intervjuer. Därför utgår jag från att avbokningen har väldigt mycket att göra med att sponsorerna, Dalarnas Tidningar, drog sig ur. Påbokningen har i sin tur väldigt mycket att göra med att artisterna drog sig ur för att visa solidaritet, vilket var väldigt vackert att se.

De som såg det verkliga problemet gick ihop och gjorde något åt det.

En del av de hot som Sebbe Staxx tar upp i sina texter, och som han är dömd för och har avtjänat straff för, är en direkt reaktion mot det våld som folkvalda politiker planerade att utföra med hjälp av järnrör på Kungsgatan. Den händelsen gjorde väldigt många väldigt upprörda. Lyssna på texterna. Sätt de i sammanhang. Dra inte slutsatser från de fula orden som är till för att provocera. Fokusera på det han berättar.

Kartellen står för våld, säger sociala medier, när de ser fram emot matchen i morgon mellan England och Italien som kommer spelas på en arena som krävt 4 dödsoffer för att bygga. Sebbe Staxx har hotat politiker, säger sociala medier, och scrollar förbi klippet ovan där det uppdagas att FIFA tvingat Brasilien att ändra sin lag från 2003, den som förbjuder alkoholförsäljning inne på arenan pga att så många människor har dött i samband med det, för att tillmötesgå sponsorn Budweiser.

Vi går över lik för att se tjugotvå män spela boll, i en värld där pengarna styr över vår kultur, för att det hör sommaren till. ”Jag tycker att det var problematiskt att Kartellen skulle få spela oemotsagda på en antivåldsfestival,” sa Sara Telde, ledarskribent på DT, till SR utan att ens reflektera över vad den typen av formulering innebär.

För mig har alltid den bästa musiken varit politisk men så är det inte för alla. Om vi måste välja mellan att tysta ner de som vill få till förändring eller verkligen lyssna på dem hoppas jag dock att vi är överens om att det sistnämnda alternativet är det självklara.

Heja, heja, spanska fotbollsspelare som går till prostituerade! Ni kommer behöva det.