East side burgers bjöd på tofuburgare och fantastiska pommes frites. #vadveganeräter i Paris.

I går kampanjade moderaternas ungdomsförbund Muf Gävleborg för valfrihet utanför Vasaskolan i Gävle genom att dela ut 100 cheeseburgare från McDonalds i protest mot att det var en vegetarisk dag på skolan. Valfriheten att äta kött varje dag vill säga. När de blev intervjuade angående detta i DN sa de visserligen att de var medvetna om att det är viktigt för miljön att äta mer vegetariskt men ”man ska alltid ha ett alternativ att äta kött i stället för vegetarisk mat,” enligt deras representant Marcus Simrén. ”Ingen tvingar vegetarianer att äta kött – då ska man inte heller bli tvingad att äta vegetarisk mat.”

Det är så mycket jag vill säga om detta och några punkter försökte jag få fram när jag diskuterade med Baran Calisir, styrelseledamot i Muf Sandviken och Gävleborg, i går på Twitter. Jag sa bland annat att det är jätteviktigt att de tar till sig av kritiken och försöker förstå varför den uppkom och lära sig av den, inte skaka av sig den med kommentarer om att många tyckte att kampanjen var rolig. För det stämmer inte. Jag skulle säga att 90% tyckte att den var urbota dum. Här är några av anledningarna till varför:

Det ska jag ta reda på!

Det finns väldigt många argument för att äta mer vegetariskt förutom att det är gott: det är bra för miljön, det är bra för vår hälsa, det är bra för människor i andra delar av vår värld och det är framförallt bra för djuren. Det finns egentligen inte ett enda bra argument för att äta kött.

Att inte känna till detta tyder på bristande kunskap vilket vi helst inte vill se hos våra blivande politiker. Eller att som nu mycket väl känna till att det är bra för miljön men ändå försöka förstöra. Att äta mer vegetariskt borde vara på agendan för alla partier och det är bakvänt att som politiker vara emot det.

Vi har en köttnorm i vårt samhälle som innebär att det finns kött tillgängligt överallt. Det pratas om kött på radio, det lagas kött i teveprogrammen vareviga dag, det syns kött på reklamtavlor i den offentliga miljön, det serveras kött på nästan alla restauranger och det finns kött i alla livsmedelsbutiker. Att någon med ett initiativ som en köttfri dag försöker lyfta alla de argument jag nämnt ovan för att få skolelever att inse detta är inte bara respektlöst, det är att sparka neråt. På de som försöker förbättra. På djuren.

Uppståndelse blir det alltid när folk som bara tänker på sig själva gör något som påverkar andra negativt. Varför inte ta till sig och försöka förstå? Är det någon valfrihet vi verkligen behöver så är det att kunna välja mellan olika politiker som alla förstår. Annars finns ju förstås valfriheten att inte engagera sig politiskt.